Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Thomas Mann : livet som kunstværk


Beskrivelse


Portræt af forfatteren og mennesket Thomas Mann (1875-1955).

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 8. okt. 2010

Det store værk henvender sig til såvel Thomas Manns læsere som generelt til et publikum med interesse for de store navne i verdenslitteraturen.

Professor Hermann Kurzke er en central person i Thomas Mann-forskningen. Hans monumentale biografi følger Mann fra fødsel til død med bl.a. de mange år i udlandet efter nazisternes magtovertagelse. Det er ikke nu til dags god latin af bringe forfatterens personlighed og liv i sammenhæng med hans værk og se delene spejle eller udtrykke hinanden. Men denne biografiske metode bruger Kurzke her, og den giver fantastisk god mening i tilfældet Thomas Mann i en overbevisende helhed. Centralt hos Kurzke står Manns latente homoseksualitet, som han skjulte og stort set fortrængte hele livet. Det psykiske pres, som Mann her lagde på sig selv, parret med hans korrekte fremtræden, var if. Kurzke den kraft, der drev Manns betydelige forfatterskab. Sammen med billedet af Mann og hans kunst står også billedet af selve den periode, han gennemlevede og en lang række af portrætter af det persongalleri, der omgav ham. Det er en præstation af de helt store, at fremstillingen fremstår som en stor fascinerende helhed, baseret på kilder som breve og dagbøger m.m. Illustreret. Stort noteapparat. Personregister.

Uomgængeligt hovedværk om Mann, en præstation af format som Halldór Gudmundssons Laxness biografi, 2009.

Et hovedværk i Thomas Mann litteraturen skrevet med en kolossal viden og en fremragende evne for formidling; det kan næppe gøres bedre.


Jyllands-posten

d. 28. okt. 2010

af

af

Mikael Busch

d. 28. okt. 2010


Berlingske tidende

d. 22. nov. 2010

af

af

Claes Kastholm Hansen

d. 22. nov. 2010


Weekendavisen

d. 12. nov. 2010

af

af

Jan Bo Hansen

d. 12. nov. 2010


Kristeligt dagblad

d. 26. okt. 2010

af

af

Moritz Schramm

d. 26. okt. 2010