Bøger / faglitteratur

Tid af jern og ild : litteraturhistorier


Beskrivelse


Præsentation af fem i Danmark stort set ukendte forfatterskaber fra Central- og Østeuropa. Om forfatternes miljøer, armoden og den kunstneriske og politiske undertrykkelse, de som oftest blev udsat for gennem 1900-tallets uro og krige.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2018

af

af

Kent Skov

d. 29. aug. 2018

Indsigtsfuld og lærerig bog om en række ukendte forfatterskaber fra central- og Østeuropa op gennem 1900-tallet. For litteraturhistorikere, studerende m.v.

Bogen består af fem lange essays eller "litteraturhistorier", som Karsten Sand Iversen selv benævner dem. KSI gør først rede for de forfatterskaber, der lever i "Vesteuropas slagskygge", som jerntæppet ned gennem Europa har været udgrænsende for. Meget få forfatterskaber er blevet introduceret på dansk eller de europæiske hovedsprog. KSI præsenterer den russisk-jiddishe Den Nister, tjekken Vladislav Vancura, Østrig-ungarske Veza Canetti, hustru til Elias Canetti, rumæneren M. Blecher og ungarske Miklos Radnoti. Men bag disse navne og portrætter beretter KSI også om mange andre forfattere og miljøerne, de var en del af, armoden og den kunstneriske og politiske undertrykkelse, der i reglen blev dem til del op gennem 1900-tallets uro og krige. Karsten Sand Iversen er en af vores fineste og flittigste oversættere, og han er også selv producerende litterat.

Der er tale om gennemarbejdede og vidende artikler, som afhjælper nogle af de litterære hvide pletter i nyere europæisk litteraturhistorie. De giver også indsigt i den diskurs og de litterære interesser, der optog forfatterne.

Ligger tematisk i forlængelse af KSIs tidligere Skyggebiblioteket fra 2002. Her introduceredes også en række central- og østeuropæiske forfatterskaber.


Politiken

d. 12. dec. 2018

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 12. dec. 2018


Information

d. 19. okt. 2018

af

af

Thomas Thurah

d. 19. okt. 2018