Bøger / skønlitteratur / roman

Tiden før døden


Beskrivelse


I slutningen af 2. verdenskrig vikles en række vidt forskellige personers skæbner via tilfældigheder ind i hinanden, og fortæller om krigens rædsler og det svære ved at bevare optimismen og håbet i en verden i krig og mismod.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juli 2018

af

af

Michael V Jensen

d. 13. juli 2018

Forskellige skæbner under 2. verdenskrig giver et billede af et Europa i forfald og uvished. For læsere af skønlitteratur om 2. verdenskrig og de menneskelige skæbner og konsekvenser.

Journalist og bibliotekar, Jesper Bugge Kold har skrevet en kollektivroman om 2. verdenskrigs rædsler via 6 forskellige perspektiver: Den danske politimand Aksel, der deporteres til tysk kz-lejr og hans kamp for at holde modet oppe, den engelske bombenavigatør James kamp for at overleve et flystyrt, den 12-årige forældreløse tyske pige Astrid på flugt med sin søster Martha, og deres kamp for at nå deres bedsteforældre, den tyske soldat Harald, der i virkeligheden helst bare vil hjem, den russiske soldat Vasilij ved stormen af Berlin og senere på Bornholm, samt den danske kvinde Kamma, som har en helt central plads i historien. Disse skæbner vikles ind i hinanden, og giver et sammensat billede af en krigshærget verden. Bogen er inddelt i 5 hovedafsnit der fortæller hver sin historie, der dog alle hænger sammen.

Romanen er godt fortalt i et let sprog, der samtidig gør en svunden tid levende og vedkommende. Som læser bevæges man af de virkelighedstro gengivelser af krigens rædsler og stemninger. Romanen er dog lidt for ligefrem skrevet, og der sker meget på få sider, der gør at man som læser ikke lærer personerne at kende til bunds.

Af andre romaner om 2. verdenskrig og forsøget på at navigere i krigens kaos, kan nævnes Simon Pasternaks Dødszoner.