Bøger / skønlitteratur / roman

Til min søster


Beskrivelse


Søstrene Aya og Andrea kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna ved en historisk konference.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2019

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 10. maj 2019

Romanen om søstrene Aya og Andrea, der på en tur til Sverige tager livtag med udfordringer som en voldelig kæreste, alkoholmisbrug og seksualitet. Henvender sig især til læsere af moderne dansk litteratur.

Dy Plambeck debuterede i 2005 med Buresø-fortællingerMikael og har senest udgivet romanen Mikael. I denne bogs første del føder Aya sin datter Nola efter at være blevet forladt af sin kæreste. Hun funderer over kroppens kraftpræstation, den nye rolle som alenemor og forholdet til søsteren Andrea. To år senere tager de to søstre sammen med Nola til Sverige, hvor Aya som historiker skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna Michelsen ved en konference. Andrea har forladt sin voldelige kæreste Mark, og Aya fantaserer om forskellige måder at slå ham ihjel på. Samtidig tænker hun tilbage på teenageårene i Kalundborg i 1990'erne; Arthurs Autoværksted, markræs, seksuelle oplevelser og et brutalt hjemmerøveri. Andrea balancerer på kanten af et alkoholmisbrug, og på 150 års afstand blander Anna Michelsens stemme sig i begivenhedernes gangDy Plambeck debuterede i 2005 med Buresø-fortællinger og har senest udgivet romanen . I denne bogs første del føder Aya sin datter Nola efter at være blevet forladt af sin kæreste. Hun funderer over kroppens kraftpræstation, den nye rolle som alenemor og forholdet til søsteren Andrea. To år senere tager de to søstre sammen med Nola til Sverige, hvor Aya som historiker skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna Michelsen ved en konference. Andrea har forladt sin voldelige kæreste Mark, og Aya fantaserer om forskellige måder at slå ham ihjel på. Samtidig tænker hun tilbage på teenageårene i Kalundborg i 1990'erne; Arthurs Autoværksted, markræs, seksuelle oplevelser og et brutalt hjemmerøveri. Andrea balancerer på kanten af et alkoholmisbrug, og på 150 års afstand blander Anna Michelsens stemme sig i begivenhedernes gang.

Velskrevet, barsk fortælling fra en af dansk litteraturs markante yngre stemmer. Detaljeret i sin beskrivelse af krop, vold, begær, galskab og søstersolidaritet.

Første del af bogen minder om klassikeren VinterbørnFærdig med Eddy Bellegueule, mens sidste del mere leder tanken hen på Edouard Louis' romaner fx Færdig med Eddy Bellegueule, der også kredser om vold, seksualitet og familierelationerFørste del af bogen minder om klassikeren Vinterbørn, mens sidste del mere leder tanken hen på Edouard Louis' romaner fx , der også kredser om vold, seksualitet og familierelationer.


litteratursiden.dk

d. 24. maj 2019

af

af

Lise Vandborg

d. 24. maj 2019

Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden. De to søstre Aya og Andrea er i 30’erne, og befind...


Ugeskrift for læger [online]

d. 14. okt. 2019

af

af

Lisa Maria Bang

d. 14. okt. 2019


Berlingske tidende

d. 2. juni 2019

af

af

Anne Sophia Hermansen

d. 2. juni 2019


Politiken

d. 24. maj 2019

af

af

Alexander Vesterlund

d. 24. maj 2019


Jyllands-posten

d. 29. maj 2019

af

af

Erik Svendsen (f. 1954)

d. 29. maj 2019


Kristeligt dagblad

d. 24. maj 2019

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 24. maj 2019