Bøger / skønlitteratur / roman

Til minde om en betingelsesløs kærlighed


Beskrivelse


En biltur tværs gennem Sverige danner rammen om Jonas Gardells beskrivelse af dels sin egen barndom og ungdom, dels beretningen om hans mor, Ingegärd, der hele livet kæmpede med sin frihedstrang, sine omgivelser og til allersidst en altødelæggende alzheimers.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2019

af

af

Christine Christensen

d. 4. okt. 2019

"Til minde om en betingelsesløs kærlighed" bliver den gravskrift Jonas Gardell og hans søskende tildeler deres mor efter et turbulent og på mange måder særligt liv. For et voksent publikum og især læsere af Gardells forfatterskab.

En biltur tværs gennem Sverige mod familiens sommerhus danner rammen om Jonas Gardells autofiktive beskrivelse af dels sin egen barndom og ungdom, dels beretningen om hans mor, Ingegärds liv, ægteskab og demens. Jonas barndom er præget af mobning, faderens selvcentrerede forsvinden og moderens excentricitet og religiøsitet. Det er fortællingen om en outsider, der ligesom moderen, kæmper for at finde sit ståsted i verden og som hele livet lægger ører til og genfortæller familiens forvrængede, fortrængte eller fornægtede historier.

Gardell blander virkningsfuldt realisme og fiktion og skaber på den måde et smukt og nuanceret kvindeportræt af en særlig og højt elsket mor, der hele livet kæmpede med sin frihedstrang, sine egne forventninger og til allersidst en altødelæggende alzheimers. Det er trist, filosofisk, humoristisk og rørende, når Gardell lægger erindringer og minder sammen til moderens livspuslespil. Den store detaljerigdom og de mange spring i tid kræver dog en trænet læser.

Det er oplagt at læse forfatterens egen En komikers opvækst, der har endnu mere fokus på han egen opvækst i 1970'ernes Sverige.


litteratursiden.dk

d. 31. okt. 2019

af

af

Monica Severin

d. 31. okt. 2019

Autofiktiv roman beskriver forfatterens forhold til sin mor og opvæksten som klassens mobbeoffer. Det er rørende læsning, men heldigvis iblandet en god portion humor. Den svenske forfatter Jonas Gard...


Kristeligt dagblad

d. 9. nov. 2019

af

af

Mai Misfeldt

d. 9. nov. 2019