Bøger / faglitteratur til børn

Tilbage til 40'erne : alle de ting, du har glemt, du kan huske


Beskrivelse


I tekst og fotos præsenteres børn og unges ting, samleobjekter, mode og fænomener fra dagliglivet i 1940'erne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 28. sep. 2011

Af demografiske grunde er der ikke helt så mange der kan få et nostalgisk kick fra deres barndom og ungdom ved at bladre i bogen om 1940'erne som tilfældet var ved forfatterens periodebeskrivelser fra de senere årtier. Men fremdeles er bogen velegnet til at give et indtryk af tiden og tidsånden, og den kan også have en funktion ved behandling af demente.

Historikeren Ove Dahl er nu nået tilbage til 1940'erne med billeder af ting og genstande, og gengivelser af avisartikler og fotografier, der afspejler hverdagslivet som det levedes i besættelsestiden og de første efterkrigsår, især hos børnene og de unge. I ly af de mørke tider kunne man dyrke fritidens små glæder og fx samle på mærkater, påklædningsdukker, eller på glansbilleder af kongefamilien og prinsessen med Margrethe-krøllerne. Mange dyrkede den sunde sjæl i det sunde legeme i idræt, spejderkorps og vandrerbevægelsen, mens andre læste kiosklitteratur og kulørte hefter og måske endte som swingpjatter eller på anden måde som fordærvet ungdom. Korte tekster supplerer det store og varierede udvalg af illustrationer.

Siden 2007, hvor Tilbage til 60'erne udkom, er dette nummer fem i rækken, så årtierne fra 40'erne til 80'erne nu er dækket.

En velredigeret bog, der gennem de righoldige og varierede illustrationer giver en underholdende indgang til hverdagslivet i perioden.


Kristeligt dagblad

d. 15. sep. 2011

af

af

Dorte Remar

d. 15. sep. 2011