Bøger / faglitteratur

Titus Livius' romerske historie : udvalg og oversættelse


Beskrivelse


Et udvalg af Livius' beretning om kongetiden og den romerske ekspansion til begyndelsen af det 3. århundrede før vor tid.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 19. jan. 2012

Disse uddrag af Livius' historie henvender sig til læsere, der er interesseret i antikken, men de er naturligvis også velegnet til undervisningsbrug.

Livius (59 f.v.t.-17 e.v.t.) viede hele sit liv til litterær virksomhed. Hans store værk "Ab urbe condita" (Fra byens grundlæggelse) beretter om Roms historie. Hans bærende tanke var, at det moralske forfald trådte i baggrunden med Augustus, og at man kunne begynde at skabe en ny guldalder, hvor de gamle romerske dyder atter kom i højsædet. Han opfattede sig selv som en opdrager. Af værkets 142 bøger er de fleste oversat til dansk. Nærværende udvalg giver mange af de gode historier i en ny oversættelse ved udgiver. Forsynet med velvalgte illustrationer samt kommenterende overgange. Udgiver er cand.mag. og underviser i gymnasiet. Ud over udgivers disputats Ingen over og ingen ved siden af Folketinget, 2007, har han skrevet flere bøger om antikkens historie bl.a. Hvem var Sokrates?, 2007, og et Thukydid udvalg Krig og politik.

I 1970'erne blev Livius' romerske historie udgivet i flere bind. Denne udgave haves ikke mere på ret mange biblioteker.

Det er et godt udvalg, der giver læseren et fint indtryk af Livius' stil og skrifter, herunder de klassiske højdepunkter, bl.a. fortællingerne om Romulus og Remus, Sabinerindernes rov, den kyske Lucretias sørgelige skæbne osv.


Gymnasieskolen

2012, nr. 9

af

af

Sebastian Andersen

2012, nr. 9