Bøger / faglitteratur / erindringer

To træer i Jerusalem


Beskrivelse


Cornelia Schmalz-Jacobsens (f. 1934) erindrerer sin barndom og sin families liv i Hitlers Tyskland i 30'erne og 40'erne og beskriver især sine forældre, Eberhard og Donata Helmrich modige indsats for at redde jødiske medborgere fra Naziregimet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2013

af

af

Kent Skov

d. 26. sep. 2013

Bogen vil appellere til det publikum, der også har læst andre beretninger om jødeforfølgelserne og de skæbner, de skabte.

Forfatteren Cornelia Schmalz-Jacobsens (CS-J) erindringer fra sin barndom i Hitlers Tyskland. Det er på én gang et vidnesbyrd fra et barn under et terrorregime og samtidig en helt usædvanlig fortælling om menneskeligt mod, fordi familien valgte at sætte sig op imod naziregimet. Efter Krystalnatten besluttede Cornelias forældre, Eberhard og Donata Helmrich, at hjælpe de jøder, der ikke kunne komme ud af Tyskland. De skjulte jøder, reddede polsk-jødiske piger fra kz-lejrene og skaffede falske identitetspapirer og fik nogle af dem i beskæftigelse som tjenestepiger i tyske hjem eller skaffede mad til folk på flugt. De satte dermed sig selv og deres egne børns liv på spil i forsøget på at redde jødiske medborgere. CS-J er journalist og politiker fra Berlin og har i mange år været politisk engageret i partiet FDP på fremtrædende poster.

Der findes et bredt udvalg af beretninger med erindringsstof af jøder, der gennemlevede og overlevede forfølgelserne under VK2, bl.a. Kramer: Claras krig : en piges dramatiske kamp for at overleve, Ligocka: Pigen i den røde frakke og Nowak: Min stjerne : erindringer.

En velfortalt beretning af datteren i en familie, der hjalp jødiske medborgere med at overleve i naziregimet. En beretning om personificeret godhed med meget stor risiko.


Jyllands-posten

d. 2. nov. 2013

af

af

Bent Jensen

d. 2. nov. 2013