Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Tornerose


Beskrivelse


Billedbog. Prinsesse Aurora - kaldet Tornerose - rammes af en forfærdelig spådom. Hun skal dø på sin 16 års fødselsdag. Men de gode feer og Prins Philip giver ikke op så let.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2003

af

af

Bente Nielsen

d. 15. okt. 2003

Disney-koncernen præsenterer her eventyret om Tornerose i en stor kvadratisk billedbog, hvor alle opslag, selv forsiden, har halve sider, der kan foldes ud. Eventyret er ændret en del, og selv om kerneepisoderne, den lille længe ventede prinsesse, som forhekset stikker sig på en ten, falder i søvn og atter vågner ved prinsens kys, er medtagne, bringer tilførte elementer fra andre eventyr megen forvirring. Tornerose, der her hedder Aurora, bliver f. ex. sendt ud i skoven som en anden Snehvide. Der er ingen tjørnehæk, men prinsen kæmper mod den onde fe, som har forvandlet sig til en drage. Til slut fremtryller tre gode feer en Askepotlignende kjole til Aurora. Forvirringen understreges af illustrationerne, der anvender figurer, som minder om personer fra andre eventyr. Billederne fylder hele opslaget, og stilen er den velkendte fra Disney, hvor de gode er smukke eller søde, mens de onde er grusomme eller forfærdelige. Søde fugle, dyr fra skoven og onde ork-lignende væsener flankerer, alt efter stemningen, der dramatisk understreges af farvesætningen. Teksten er på rimede vers og virker noget højstemt. Bogen vil umiddelbart appellere til de 5-8-årige, og den kan selvlæses fra omkring 10 år. Jeg synes imidlertid, at børnene er bedre tjent med en udgave, der gengiver eventyret mere traditionelt.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2009

af

af

Pia Boisen Michelsen

d. 23. okt. 2009

Billedbog baseret på Walt Disneys tegnefilm Tornerose fra 1958. Bogen vil glæde alle Disney-prinsesse fans fra 4 år.

Disneys fortolkning af det klassiske eventyr om Tornerose. Den onde fe Malavia spår, at Prinsesse Aurora/Tornerose vil dø på sin 16 års fødselsdag. Heldigvis ændrer den gode fe Magsvejr spådommen til, at Tornerose falder i en dyb søvn, som kan brydes af et elskovskys. Feerne gemmer Tornerose i skoven, hvor hun forelsker sig i den unge prins Philip. Da spådommen går i opfyldelse, må prins Philip ud på en farefuld færd for at frelse sin elskede. Bogen er skrevet i et lidt overfrisk hverdagssprog på grænsen til det poppede. Illustrationerne er de klassiske filmbilleder fra 1958, men der er skruet markant op for farverne, og halvdelen af billederne er beskåret så kraftigt, at de minder om en slags runde glansbilleder. Forside med en næsten Barbie-agtig Tornerose og et tykt metallic-pink omslag.

En lettere kommerciel udgave af Disney-eventyret, som aldrig når helt op på siden af fx Monique Petersons Walt Disney's Tornerose, 2007, der har bevaret de gamle tegninger og en mere hyggelig fortællestil. I samme flotte serie, Walt Disney's klassiske samlinger, findes også Walt Disney's Dumbo og Walt Disney's Peter Pan fra 2007.

Filmbog, der sikkert vil glæde alle Disney-prinsesse fans, men som ikke er en absolut nødvendighed på hylderne.