Bøger / skønlitteratur / roman

Tornfuglene


Beskrivelse


Fortælling om familien Cleary's liv i Australien fra begyndelsen af 1915 og halvtreds år frem. I centrum står den rødhårede Meggie og hendes store kærlighed til den katolske præst Ralph.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2013

af

af

Birgit Sloth

d. 14. jan. 2013

Tornfuglene er kendt af mange som en romantisk slægtshistorie, men kendskabet skyldes især tv-serien med Richard Chamberlain fra starten af 1980'erne og genudsendt flere gange. Bogen er omfangsrig og mere tungt end elegant skrevet, men den kan stadig appellere til de store følelser. Vi har en del kvindelige læsere der elsker den slags lange, romantiske romaner.

Den australsk fødte forfatter fik sit store gennembrud med Tornfuglene i 1977, og hun har siden skrevet en lang række romaner, som er efterspurgte, men aldrig i samme grad som Tornfuglene. Handlingen strækker sig over perioden 1915-1969, hvor familien Cleary rykker fra fattige kår på New Zealand til et stor landsted med fåreavl inde i Australiens ødemark. I kronologisk orden skildres familiemedlemmernes liv centreret om den eneste datter Meggie og hendes livslange kærlighed til Ralph, der bliver højtstående præst i Vatikanet. Der er mange gode miljøskildringer og især den australske natur med sin hede, støv og pludselige uvejr udnyttes godt til at give disse personer, der lever af og med naturen, karakter. Bogens intensitet falder mod slutningen, hvor Meggies børn er hovedpersoner.

Denne udgave har samme forside som 2. udgaven fra år 2000 med foto af hovedrolleindehaverne fra tv-serien. Det er i modsætning til den neutrale, men mere sigende forside i tidligere udgivelser. Teksten er uændret, men skriften lidt større.

Som historisk, romantisk underholdningsroman vil Tornfuglene stadig have læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inge M. Ejsing

d. 18. dec. 2018

Dette er en slægtsroman på næsten 600 sider, der foregår henholdsvis på New Zealand og i Australien, og strækker sig over tidsrummet fra 1915- 1969, og dermed tre generationer af familienCleary. - Det er familiens kvinder, der står i handlingens centrum, og alle er de ramt af en skæbne, der vier dem til ulykkelig kærlighed. - Den ældste Fee kan ikke få den berømte politiker, somhun har født en søn og tager derfor til takke med den retskafne fåreavler Paddy, hvis gode egenskaber hun først erkender, da det er for sent, og han er død. Datteren Meggie gifter sig med den groveLuke, da hun ikke kan få fader Ralph, katolsk præst og siden kardinal, hvilket iøvrigt bringer handlingen til Rom i perioder, og sidste generation, Justine, lever i mange år alene somskuespillerinde, indtil hun endelig erkender kærlighedens magt og gifter sig med den mand, hun altid har elsket. - Meget af handlingen foregår på en stor fårestation i New South Wales, og dedetaljerede beskrivelser af livet på dettested, tyder på, at forfatteren har et førstehåndskendskab til australsk fåreavl. - Personbeskrivelsen er ofte patetisk og uægte, men bogen er sprogligtakcepta-bel og i nogle afsnit præget af elementær spænding.


Kristeligt dagblad

d. 30. sep. 1983

af

af

Rune J. Kähler

d. 30. sep. 1983


Politiken

d. 27. dec. 1978

af

af

Annelise Schønnemann

d. 27. dec. 1978


Information

d. 4. nov. 1978

af

af

Inge Eriksen

d. 4. nov. 1978


Fyens stiftstidende

d. 21. nov. 1978

af

af

Benni Lindhardt

d. 21. nov. 1978


Jyllands-posten

d. 28. nov. 1978

af

af

Ib Monty

d. 28. nov. 1978