Bøger / faglitteratur til børn / nordiske gudesagn

Tors rejse


Beskrivelse


Tor rejser til jætterne i Udgård, hvor han prøver kræfter med deres stærkeste folk - og med magiske kræfter. Historie fra den nordiske mytologi.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2001

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 17. apr. 2001

Der er egentlig ikke mangel på materialer med de nordiske myter på skolebiblioteket. Men denne nye serie på foreløbig fire bind udmærker sig ved at henvende sig til begynderlæseren fra omkr. 3. klasse, der her får mulighed for helt selv at tilegne sig de spændende beretninger i en overskuelig form og et gennemarbejdet sprog. De fire bind indeholder de mest kendte og underholdende af de dramatiske fortællinger - om verdens skabelse, om Tors brudefærd, om Lokes svigagtige drab på Balder og om Tors rejse til Udgårdsloke. Den fyldige tekst er meget åbent sat i linier i hele sidens bredde og opdelt i en halv snes kapitler. Den er holdt i en roligt fortællende tone med direkte læserhenvendelser. Ganske korte sætninger og lydrette ord dominerer uden at der tales ned til læseren. På hvert opslag støttes læsningen af s/h tegninger både helsides og mindre. De er udført i en enkel, skitseagtig stil, der mere antyder end karakteriserer de solide vikingetyper. Det er hensigtsmæssige billeder, der gavner tilegnelsen af historierne og skaber en munter og humoristisk stemning omkring de ofte voldsomme begivenheder. Serien er ikke blot til oplysende og underholdende selvlæsning, men kan også indgå i sæt til fælleslæsning og emnearbejder.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2001

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 17. apr. 2001

De fantastiske historier fra den nordiske mytologi er udødelige og har været genstand for mange genfortællinger og bearbejdninger - og historierne fanger fortsat alle aldersgrupper. Mens Knud Erik Larsens udlægning for næsten samme aldersgruppe i Nordiske guder (2000) var i faglitterært regi, sker formidlingen denne gang som skønlitterær genfortælling. I 4 hæfter fortælles nogle af de mange historier. Titlerne siger hvilke, men i hvert bind er sammenhæng med andre dele af mytologien ridset op for at fremme forståelsen. Forfatteren har i sin personlige genfortælling forenklet handlingen nogle steder og udeladt flere af de barskere detaljer, men dog uden at historierne fremtræder harmløse, for de er stadig drabelige. Enkle, men egentlig udmærkede stregtegninger af for ufarligt udseende guder og jætter med hornede vikingehjelme fylder ca. halvdelen af hvert opslag. I sin fremtræden signalerer bøgerne letlæsningsbøger mht. format, sats og de mange illustrationer, og forlaget har også sat målgruppen til "9-12-årige nye læsere". Målgruppens alder passer, men form og indhold er ikke afstemt, idet der ikke er tale om en bearbejdning til letlæsningsbøger. Det er sproget og stilen alt for svær til. Bøgerne er dog anvendelige til formidling og selvlæsning af de gode historier.


BUM

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)

af

af

Bo Nake

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)Informationer og udgaver