Bøger / skønlitteratur / roman

Tradition og fornyelse


Beskrivelse


I 1760'erne opholder Frederik Dane sig en tid i Italien. Han vender hjem til oplysningstiden og bliver involveret i Struensees nytænkning. Samtidig har han problemer i slægten, hvor der kun er en kvindelig arving.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2009

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. okt. 2009

Vi er nu nået til 15. bind i den danmarkshistoriske serie Slægten, og de mange læsere der med interesse følger serien, vil også helt naturligt efterspørge dette bind.

Serien er nu nået frem til det altid læseværdige og dramatiske kapitel om Christian den 7.s livlæge Struensee og hans forargelige forhold til dronning Caroline Mathilde. Ind i dette drama og de royale cirkler bevæger Frederik Dane sig - den sidste mandlige arving til Daneborg. Frederik har opholdt sig et par år i Italien og vender hjem til sin noget forsømte kone Anna og datteren Karen - optændt af oplysningstidens filosofi og fuld af reformiver. Det er imidlertid svært at slå huller i den danske muld, men hos tyskeren Struensee finder han den samme lyst til forandring og modernisering. Det tætte venskab bliver imidlertid en vanskelig sag, da Struensees umoralske forhold til dronningen bliver mere end sladder. Parallelt med livlægens og dronningens storhed og fald, falder nu også Frederik Dane og hustruen Anna.

Struensee-historien findes også beskrevet fx i Livlægens besøg, Mathilde, magt og maske og Caroline Mathildes revolution.

Ideen med at lade en enkelt slægt slå følge med de store dramaer i danmarkshistorien gennem 1000 år holder stadig, og man kan godt gå lidt til og fra serien og stadig få en oplevelse ud af det. Dette bind er et af de rigtig gode; det opleves helstøbt og med sprogligt overskud.