Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Træl og fri


Beskrivelse


En vikingeboplads overfaldes - kun to drenge undslipper, en høvdingesøn og en træl. For at overleve tvinges de til at opgive deres hidtidige roller.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helge Scheuer Nielsen (børn)

d. 18. dec. 2018

L.E.A. fortæller i denne historiske roman fra den tidlige vikinge-tid om et overfald på en boplads. Efter overfaldet er der to drenge tilbage: en høvdinge-søn og en træl. Bopladsen ernedbrændt, og de to drenge tvinges af omstændighederne nu til på lige fod at hjælpes ad med at opretholde livet. Som i en robinsonade må de begynde forfra på alt: bygge hytte, holde ilden vedlige,skaffe sig redskaber osv. men det væsentlige i bogen er det venskab, der efterhånden opstår imellem de to drenge og deres erkendelse af, at det er et tilfælde om man er træl eller fri. Bogen ermeget velfortalt, spændende og medrivende, børn og unge vil være begejstrede for bogen, tror jeg. At lektøren selv kan have sin tvivl om det borgerligt-humanistiske budskabs slagkraft i enøkonomisk krisetid bør ikke overskygge det faktum, at Leif Esper Andersen var en fremragende fortæller. Læsealder 11-12 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

August Danielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Mens mændene er på vikingetogt overfaldes bopladsen af fremmede, som røver kvinder og børn, efterlader en brandtomt og to 14-års drenge, høvdingesønnen Arn og trællen Aske. Begge er detlykkedes at flygte under tumulterne. Am prøver at udnytte sin sociale status, men Aske, der selv er høvdingesøn belærer i løbet af sommeren besindigt og klogt Ara om, at nu er de lige og må væresolidariske for at overleve sommeren. Aske er den kløgtigste, han undlader at dominere Am, men manifesterer deres jævnbyrdighed. Han udnytter sommeren og genopbygningsarbejdet til at dygtiggøre sigsom smed, ildens og jernets behersker. Da mændene kommer tilbage, er det to jævnbyrdige, der tager imod dem. L.E.A. har med stor indfølingsevne levendegjort vikingetidens barske livsvilkår.Skildringen af bopladsen, drengenes indbyrdes magtkamp er beskrevet med god psykologisk indsigt. Den spændende beretning om deres konstruktioner af hytte, jagt- og fangstredskaber er saglig og fintdisponeret. Når så sprogettilmed er klart og velkomponeret, har vi en skønlitterær læseoplevelse af høj karat, der samtidig er et oplagt supplement til skolebibliotekernes faglige litteratur omvikingetiden. Kan selvlæses fra 11 år, men fortællingen er samtidig meget velegnet til højtlæsning. Oplagt anskaffelse til fællessamlinger.


Jyllands-posten

d. 5. nov. 1979

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 5. nov. 1979


Berlingske tidende

d. 27. maj 1979

af

af

Susan Iversen

d. 27. maj 1979


Aktuelt

d. 30. aug. 1983

af

af

Steffen Larsen

d. 30. aug. 1983


Aarhuus stiftstidende

d. 27. apr. 1979

af

af

Birthe Gaden

d. 27. apr. 1979


Aalborg stiftstidende

d. 11. maj 1979

af

af

lange

d. 11. maj 1979


Politiken

d. 1. juli 1979

af

af

Franz Berliner

d. 1. juli 1979


Lands-avisen Aktuelt

d. 4. juli 1979

af

af

Steffen Larsen

d. 4. juli 1979