Bøger / faglitteratur

Trediveårskrigen


Beskrivelse


Om Trediveårskrigen, hvor religion og magtbalance blev vævet sammen på Europas komplicerede politiske og militære landkort. Ved hjælp af kildemateriale i form af dagbøger og breve fra fodfolk, ryttere, nonner, bønder, konger og kardinaler skildrer værket hele historien fra vinduesudsmidningen af de to statholdere i Prag frem til Den Westfalske Fred.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 27. feb. 2018

Medrivende monografi om Trediveårskrigen 1618-1648, hvor Europa eksploderede i et orgie af vold, mord og politiske intriger. For historieinteresserede.

Dick Harrison, der er professor i historie ved universitetet i Lund, har skrevet dette oversigtsværk om Trediveårskrigen, hvor religion, magtbalance og rivaliserende krav om erstatning blev vævet sammen på Europas komplicerede politiske og militære landkort. Ved hjælp af et rigt kildemateriale i form af dagbøger og breve fra fodfolk, ryttere, nonner, bønder, konger og kardinaler skildrer værket hele historien fra defenestrationen (vinduesudsmidningen) af de to statholdere i Prag frem til Den Westfalske Fred og afsluttes med en konklusion over krigens konsekvenser. Med kilde- og litteraturliste samt navneregister.

Trediveårskrigen er traditionelt blevet beskrevet som en religionskrig mellem den katolske habsburgske slægt og de protestantiske fyrster i Europa, men Harrison viser, at den var langt mere kompleks. Fyrsternes komplicerede magtspil og intriger, civilbefolkningernes lidelser og decimering, svenskernes indtræden på verdensscenen og landsknægtenes store betydning for krigens gang, vækkes til live i denne eminente historieformidling.

Et mindre teksttungt oversigtsværk er TrediveårskrigenDen eventyrlige Simplicissimus. Bind 1. Lidt bedagede skildringer af konflikten finder man i "Politikens verdenshistorie" og i bind 10 af Grimbergs Verdenshistorie. I romanform har vi også Den eventyrlige Simplicissimus. Bind 1 i tre bindEt mindre teksttungt oversigtsværk er Trediveårskrigen. Lidt bedagede skildringer af konflikten finder man i "Politikens verdenshistorie" og i bind 10 af Grimbergs Verdenshistorie. I romanform har vi også i tre bind.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 13. feb. 2019

af

af

Simon Papousek

d. 13. feb. 2019