Bøger / faglitteratur / erindringer

Troldmandens lærling : et soldaterliv


Beskrivelse


Den tidligere brigadegeneral Finn Særmark-Thomsens (f. 1940) erindringer; specielt fra tiden som chef for den fredsbevarende indsats i Makedonien og fra hans ledende poster i Kroatien og Bosnien. Der gives et indblik i vilkårerne for den internationale fredsbevarende militære indsats samt i udviklingen af det danske forsvar siden 1970'erne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juli 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 1. juli 2008

For fx tidligere internationalt udstationerede og militærhistorisk interesserede.

Særmark-Thomsen (ST) var en af forsvarets mest markante erfarne skikkelser i årene, hvor den aktive danske sikkerhedspolitik blev til. Her er hans erindringer fra værnepligtig til brigadegeneral, chef for 4500 mand. For en mand, der elsker udfordring, var der meget at tage fat på: chef for hele den fredsbevarende indsats i Makedonien, ledende poster i Kroatien, Bosnien og efter fratrædelsen også i Kosovo. Bogens redegørelser for organisatoriske forhold vil de fleste nok skimme, og venter man blodige kampe, bliver man skuffet. Mest interessant er konfliktløsningerne i samspillet mellem de forskellige nationers mentalitet og dagligdagen, anekdoterne og de fordomme, hver især måtte revidere. Forfriskende udansk redegør ST for egne for- og fejltrin og villighed til at tage ved lære. Sideløbende med STs bramfri ligefremme personlige beretning giver bogen fin forståelse for vilkårene i den vigtige og internationalt særdeles anerkendte danske fredsbevarende militær indsats og udviklingen i det danske forsvar siden 1970. ST har markante og nok for mange overraskende politiske holdninger og så især op til socialdemokraten Hans Hækkerup i hans vellykkede indsats både for freden og for at bringe Danmark i spil internationalt.

Kan sammenlignes med Broen i Mitrovica og Mission Irak.

En god personlig erindringsbog om et liv i dansk forsvar, som sideløbende giver fint indblik i dansk international fredsbevarende indsats.