Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Troldmandens nevø


Beskrivelse


Narret af onkel Andrew og hans to magiske ringe forsvinder Polly og Digory til en anden verden, hvor de møder heksen Jadis og den almægtige løve Aslan, landet Narnias skaber.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. okt. 2005

Narnia-serien udgives her som hardbacks i 3. udgave, og udkommer nu hvor Walt Disney bringer en spillefilmsudgave af Løven, heksen og garderobeskabet i biograferne. Jeg synes stadig, det er en væsentlig og god fantasy historie for børn fra 11 år, til oplæsning fra 7 år. Den handler om kampen mellem det gode og det onde, hvor hovedpersones egne svagheder og styrker konstant bringes i spil. I det første bind Troldmandens nevø skabes landet Narnia og heksen Jadis, kronologisk kommer bogen før Løven, heksen og garderobeskabet, som oprindeligt blev skrevet først, og hvor vi møder Peter, Susan, Edmund og Lucy der finder døren til Narnia i skabet. I de efterfølgende bind hersker børnene i Narnia i Hesten og drengen, og vender tilbage til Narnia i Prins Caspian da onde telmarinere har erobret landet. I de tre sidste bind kommer børnenes fætter, Eustace, ind i historien, hvis tidslinje løber fra 1900 til 1949 i vores tid, men over 2.555 år i dramatisk Narnia tid. Teksten og billederne i de syv bind er identisk med 2. udgaven (1996). Forsiderne er nye. Løven Aslan går vandmærkeagtigt igen på alle forsider, og ellers er forsiderne collageagtige sammensmeltninger med passende fantasy elementer præget af mættede mørkegrønne, blå, røde og gule farver, en til hvert bind. Forsider og fine individuelle 11-12 liniers bagsidetekster er dækkende for indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten (skole)

d. 18. dec. 2018

Nyoversættelse af 1. del af Narnia-serien, som er et religiøst-kristeligt eventyr om verdener, der mødes uden for tid og rum (om de to engelske børn, der møder den fortryllede heks og denvingede hest (her oversat m. Jordbær/Rødfjer, de magiske ringe o.s.v., o.s.v. Overs. mere up to date. I denne udg. fra Borgen er der medtaget nogle flere illustrationer, men p.gr. af nedfoto eralle tegninger blevet gnidrede (- der er i Frimodts udg. fra 68 mere læservenlig typografi og meget klarere gengivelser af P. Buynes detaljerede pen). Omslagstegning med mere salgbar stil (?).Disse års eventyrinteresse berettiger genudgivelse, men T.n virker stadig lang og med engelsk indforståethed. For Mio min Mio-alderen. Oplæsning og selvlæs.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Digorys onkel Andrew, der sysler med sort magi, narrer Digory og hans veninde Polly på rejse til fremmede verdener med trylleringe lavet af støv fra Atlantis. I en hensovet verden får Digorysnysgerrighed ham til at opvække den grusomme dronning Jadis, og hun forfølger nu børnene til London, som hun sætter på den anden ende. Børnene søger nu at bringe Jadis tilbage ved hjælp af ringene,og de ender med at opleve, at løven Aslan skaber Narnia, hvor alt fra starten er godt, men hvor ondskaben vinder indpas i Jadis skikkelse. Et æble fra Paradiset, som Digory henter, bliver til etsmukt træ, der kan beskytte Narnia mod Jadis ondskab - foreløbig ... - Det 1. bind af Narnia-seriens 7 bøger fra 50erne kommer atter på dansk, efter at seriens 3 første bind blev oversat i 68-69.Denne nye oversættelse er lettere og mere mundret end den tidligere, og man kan kun håbe, at alle 7 bd. denne gang bliver udgivet. Bogen er ladet med religiøse symboler, men kan også alene læsessom en spændende ogmeget engelsk historie af de børn, der holder af den fantastiske fortælling. Tydeligt tryk - kun ill., der er de originale, er dårligt trykt og meget gnidrede. Oplæsn. fra 9-10år, selvlæsn. fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

H. V. Stoklund Johansen

d. 19. dec. 2018

En meget særpræget, krævende fortælling i dramatisk engelsk eventyrstil. Polly og Digory, to legekammerater i en rækkehusbebyggelse i London, oplever i kraft af trylleringe, fremstillet af Digorys trolddomsforskende onkel, fantastiske rejser til andre verdener, hvor de bl. a. møder den personificerede ondskab i skikkelse af en troldkvinde. Det endelige mål for fortællingen er landet Narnia, hvor en næsten paradisisk tilværelse grundlægges ved løven Aslans skabende kraft, mens børnene og onkelen er vidner. I den fantastiske, drømmeagtige og trolddomsfyldte handling skildres det godes og det ondes natur og væsen i en på én gang gammeldags og tidløs form, men sikkert kun få læsere blandt de ll-14årige vil kunne acceptere kravene til medleven i det fantastiske og samtidig godtage forfatterens lidt anmasende, indforståede snakken »ned« til læseren. Bogen er første bind i en serie på syv »Narnia-fortællinger«.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Birgit Madsen

d. 5. apr. 2019

Forfatteren har skrevet ialt 7 Narnia-fortællinger, som er blevet tildelt Carnegie-medaljen. Den første foreligger her på dansk. Det er en meget eventyrlig historie om to børn, Polly og Digory, der i begyndelsen af bogen lever en normal tilværelse i London, men ender i Narnia, en fantastisk fantasiverden. Digorys onkel eksperimenterer med magi og overrumpler børnene, så de tager imod nogle ringe, der sætter dem i stand til at færdes i et andet univers. En velskrevet, spændende fortælling, som vil fængsle børn, der holder af eventyr. Egnet til oplæsning fra ca. 10 år, selvlæsning fra 5.-6. kl.


Berlingske tidende

d. 5. okt. 1981

af

af

Mette Winge

d. 5. okt. 1981


Aalborg stiftstidende

d. 26. jan. 1982

af

af

Lars Borberg

d. 26. jan. 1982


Vendsyssel tidende

d. 22. sep. 1981

af

d. 22. sep. 1981


Jyllands-posten

d. 27. juli 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 27. juli 1981


Lands-avisen Aktuelt

d. 3. aug. 1981

af

af

Steffen Larsen

d. 3. aug. 1981


Kristeligt dagblad

d. 29. aug. 1981

af

af

Lars Tjalve

d. 29. aug. 1981


Kristeligt dagblad

d. 6. juli 1968

af

af

N. J. Rald

d. 6. juli 1968