Bøger / faglitteratur / kogebøger

Tsukemono : sprøde grøntsager på japansk


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2017

af

af

Martin Jørgensen

d. 13. okt. 2017

Indføring i tsukemono, den japanske kunst at sylte, marinere og konservere grøntsager. For alle der elsker især japansk madlavning.

Noget af det mest almindelige i et japansk måltid er tsukemono, og denne bog forklarer hvad der gemmer sig bag dette lidt kryptiske navn. Tsukemono er kunsten at sylte til sprødhed, velsmag og velduft. Gennem forskellige konserveringstrin kan man opnå langtidsholdbare grøntsager. Tsukemono har mange former hvor det fx krydres, marineres og fermenteres. Det er holdbart, simpelt, næringsrigt, sundt og har en specielt god mundfølelse. Bogen kommer omkring de forskellige teknikker og ingredienser samt opskriftsforslag, med afsæt i det traditionelle japanske køkken. Tsukemono sættes også ind i en ernæringsmæssig kulturel og historisk sammenhæng. Bag bogen står Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik ved Københavns Universitet, og gourmetkokken Klavs Styrbæk.

En absolut flot bog, om en anderledes tilgang til at tilberede og spise grøntsager. Teksten er spækket med japanske udtryk, men en fyldig ordliste samt margennoter hjælper forståelsen på vej. Opskrifterne er oftest korte og forståelige, men kræver enkelte steder lidt udstyr og erfaring i køkkenet.

Ud over ganske korte passager i bøger som Japansk mad på dansk så findes der ikke bøger om tsukemono på dansk.


Berlingske tidende

d. 10. dec. 2017

af

af

Søren Frank

d. 10. dec. 2017