Bøger / faglitteratur / biografier

Tusind og en nats samtaler : fortællingen om digteren Rumi og vismanden Shams


Beskrivelse


I en blanding af fortællinger og biografi fortælles historien om den store persiske digter Rumi (1207-1273) og hans afgørende møde med den omvandrende vismand Shams fra Tabriz (1185-1249).

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2016

af

af

Henrik H Pedersen

d. 20. sep. 2016

I en blanding af fortællinger og biografi får læseren historien om den store persiske digter Rumi (1207-73) og hans afgørende møde med den omvandrende vismand Shams fra Tabriz (1185-1249). For interesserede i mellemøstlig historisk kultur, østlig mystik, sufiernes islam og den ældre litteraturhistorie.

Shams fra Tabriz var en omvandrende vismand og filosof som rejste rundt i 1200-tallets mellemøsten for at opsøge store lærde mestre. Her mødte han Rumi som var en from retslærd og prædikant. I mødet med Shams bliver Rumi totalt forvandlet og en af verdenshistoriens mest produktive digtere, hvilket beskrives i nærværende bog. Igennem Rumi digte og Shams beretninger genfortæller Ole Grünbaum historien om deres afgørende møde herunder også om sufiernes islam, mystik og filosofi, som ligger et stykke fra den islam man kender i dag. Undervejs er der afstikkere til store personligheder fra 1200-tallet foruden andre tænkere fra filosofihistorien. Forfatter Ole Grünbaum er kendt for bl.a. Tekno-fetichismen - og drømmen om det gnidningsløse samfundBar røv i 60'erne og biografien Bar røv i 60'erneShams fra Tabriz var en omvandrende vismand og filosof som rejste rundt i 1200-tallets mellemøsten for at opsøge store lærde mestre. Her mødte han Rumi som var en from retslærd og prædikant. I mødet med Shams bliver Rumi totalt forvandlet og en af verdenshistoriens mest produktive digtere, hvilket beskrives i nærværende bog. Igennem Rumi digte og Shams beretninger genfortæller Ole Grünbaum historien om deres afgørende møde herunder også om sufiernes islam, mystik og filosofi, som ligger et stykke fra den islam man kender i dag. Undervejs er der afstikkere til store personligheder fra 1200-tallet foruden andre tænkere fra filosofihistorien. Forfatter Ole Grünbaum er kendt for bl.a. Tekno-fetichismen - og drømmen om det gnidningsløse samfund og biografien .

Spændende, indsigtsfuld og velskrevet bog om Rumi og Mellemøsten i 1200-tallet.

For samme læsere er Der er vinduer mellem menneskers hjerterRumi før og nu, øst og vest interessant foruden Rumi før og nu, øst og vest, begge bøger om Rumi og hans tidFor samme læsere er Der er vinduer mellem menneskers hjerter interessant foruden , begge bøger om Rumi og hans tid.


Kristeligt dagblad

d. 10. sep. 2016

af

af

Kristian Østergaard

d. 10. sep. 2016