Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tusmørke


Beskrivelse


Bella på 16 år forelsker sig hovedkulds i klassekammeraten Edward. Selvom han fortæller hende, at han er vampyr, og hun er i fare, når hun frister ham, skræmmer det hende ikke. Det er der derimod andre vampyrer, der gør.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2015

af

af

Maria Sjøblom

d. 5. nov. 2015

Jubilæumsudgave af Twilight - tusmørke, som også indeholder forfatterens egen gendigtning af den kendte historie, hvor hovedpersonen Bella er byttet ud med den 17-årige dreng Beau, som forelsker sig i den smukke vampyr Edythe. Historien bliver en helt anden end den, vi kender. For fans af "Twilight"-serien og alle, der læser dark fantasy.

Beau flytter til Forks for at bo hos sin far. Han er populær blandt pigerne i den nye high school, men føler sig usikker og klodset. Han fascineres af den smukke pige Edythe, som forsøger at holde sig på afstand. De må dog begge give efter for den enorme tiltrækning og snart blomstrer kærligheden mellem den følsomme dreng og den stærke vampyr-pige. Bogen indledes med et forord af forfatteren, hvor hun forklarer sin gendigtning. Hun har nemlig ikke kun byttet rundt på hovedpersonernes køn, men også genskrevet historien. Slutningen af bogen indeholder en overraskelse til dem, som kender den oprindelige historie.

Den nye historie fungerer overraskende godt, selvom kærlighedshistorien bliver utraditionel med en stærk vampyrpige og en svag menneskedreng. Også bipersonernes køn er byttet rundt, og sidefortællingerne er ændrede. Udover at historien stadig fungerer som romantisk fortælling, giver den også mulighed for at tænke over kønsrollernes betydning.

Serien igangsatte en sand bølge af dark fantasy udgivelser. Den stærke kvindelige hovedperson findes også i serien "Nattens hus".


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2005

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 22. sep. 2005

De to bøger med titlen Tusmørke bind 1 og bind 2 er en roman, der fysisk er indbundet som to bøger. Ingen af de to kan stå alene. Bøgerne er genremæssigt en blanding af en gyser og en kærlighedsfortælling med hovedvægt på kærligheden. Bella på 16 år forelsker sig hovedkuls i den mystiske klassekammerat Edward, og selvom han indrømmer, at han er vampyr skræmmer det hende ikke væk. Edward har lært at tæmme sin lyst til menneskeblod, men han skal konstant være forsigtig. Derfor udvikler deres kærlighed sig meget søgende, nænsomt og blidt, hvilket vil tiltale helt unge piger i alderen 12-14 år. Det mystiske vampyrunivers adskiller sig en del fra de kendte klicheer om vampyrer, så også læsere, der vil have udvidet deres kendskab til dette fantastiske univers, kan opleve noget nyt. Både personerne og miljøet i bogen er levende og fint beskrevet, og der er en meget spændende forside, som viser både kærlighed og uhygge. Alt i alt kan bøgerne altså anbefales og vil let kunne udlånes til de 12-15-årige.


litteratursiden.dk

d. 28. sep. 2016

af

af

Pia Bechmann

d. 28. sep. 2016

Teenagepigen Bella Swan er villig til at risikere alt, da hun forelsker sig i vampyren Edward. Den internationale succesbasker om passioneret teenagekærlighed holder stadig. Det er elleve år siden Ste...