Bøger / faglitteratur / øjenvidneberetninger

Tyskernes katastrofe : sammenbruddet i øst 1945


Beskrivelse


Via øjenvidneberetninger beskrives de voldsomme konsekvenser sammenbruddet på Østfronten fik for den tyske befolkning - mere end 10 millioner tyskere blev fordrevet fra de tyske østområder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. sep. 2015

Sammenbruddet på Østfronten i 1945 havde voldsomme konsekvenser for hele den tyske befolkning og betød i realiteten en total etnisk udrensning i de tidligere tyske østområder. For historisk og militærhistorisk interesserede.

I alt blev mere end 10 millioner tyskere fordrevet fra de tyske østområder. Mange af disse var med under verdens største evakuering over havet nogensinde. Bogen fortæller deres historie i store linjer, samtidig med at vi kommer tæt på enkelte menneskers barske skæbne. Bogen perspektiverer til øjenvidnernes tilværelse før og efter krigen, så man får førstehåndsindtryk af, hvilke konsekvenser nazismen havde for Tyskland og den enkelte tysker. Forfatteren har selv opsøgt en række øjenvidnerne og indsamlet deres historier. Rosemarie, som var en af de 250.000, der nåede til Danmark, hvor lillesøsteren Heinke døde i en lejr i København, Martha, der nægtede at lade sig evakuere, før den røde hær angreb, og soldaten Heinz, der mirakuløst overlevede hele krigen på østfronten.

En gribende bog om en århundredgammel hjemstavnskultur, der blev splintret for evigt de sidste måneder af 2. verdenskrig. Forfatteren har gjort dygtigt brug af sine omfattende kilder og formår medrivende gennem de enkelte barske menneskeskæbner at sammenstykke hele det historiske drama. Både med en spændende dansk vinkel og hele samtidsbilledet fint anskueliggjort løbende gennem fremstillingen.

Om emnet også: Den store flugtTabet og TabetOm emnet også: Den store flugt og .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 8. jan. 2016

af

af

Poul Grooss

d. 8. jan. 2016