Bøger / faglitteratur / bibliografier

Tyskernes piger


Beskrivelse


På baggrund af historien om Rigmor Andersen, født Johansen (1921-1986), der under besættelsen forelsker sig i en tysk soldat og føder hans barn, gives et billede af "tyskerpigerne" på Skive-egnen, hvordan deres omgivelser så på dem, og hvordan de håndterede skammen efter krigens afslutning.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 2014

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 10. nov. 2014

Læsere med interesse for tyskerpigerne og deres børns skæbne under og efter 2. verdenskrig vil finde både den personlige historie og den mere generelle information i denne bog interessant.

Mere end 5000 børn er i efterkrigstiden vokset op med en ukendt tysk soldat som far. En af dem er Svend Erik Laursen, der først sent i sit liv finder ud af sandheden om sin herkomst. I bogen følger vi hans mor Rigmor, fra hun som ung pige kommer til Skive, føder et barn udenfor ægteskab i starten af krigen og senere får en tysk kæreste. Hun bliver gravid igen og vælger at bortadoptere barnet. Med udgangspunkt i den personlige fortælling trækkes i hvert kapitel tråde til livet i Skive under krigen, med vægt på de forskellige episoder, hvor tyskerpigerne er involveret. Forfatteren er journalist og har brugt både interviews og forskellige skriftlige kilder som grundlag for bogen.

Fin opbygning med overskuelige kapitler, mange illustrationer og et lettilgængeligt sprog. Bogen formår at gøre den personlige fortælling vedkommende og sætte den ind i et større perspektiv.

Bogen placerer sig et sted mellem Lotte Tarps Det sku' nødig hedde sigFeltmadrasser, der er mere personlig, og Peter Schmidts Feltmadrasser, der mere generelt omhandler tyskerpigernes historie, med flere forskellige fortællinger fra hele landetBogen placerer sig et sted mellem Lotte Tarps Det sku' nødig hedde sig, der er mere personlig, og Peter Schmidts , der mere generelt omhandler tyskerpigernes historie, med flere forskellige fortællinger fra hele landet.Informationer og udgaver