Bøger / skønlitteratur / digte

Ud af stedet


Beskrivelse


Digte på rim om en kvindes hverdag og drømme i København.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 19. aug. 2016

Digte med en bandende og rimende kvinde i centrum. For læsere, som holder af morsom og selvironisk litteratur med kant.

Over 7 dele fortæller en 34-årig kvinde om sit liv i København. Der rimes og bandes på versform om det helt nære, så som hverdagens vask af mandens tøj og køreture i bussen gennem København, men der skrives også om samfundsrelevante, (køns)politiske emner og om det fjerne og drømmende, i form af oder til udødelige forfattere ("Walt Whitman, gamle dreng / Jeg vil bo i dit skæg") og om eviggyldige lyriske temaer som roser, solen og hvidhed.

Fin og formbevidst digtsamling. Imens temaerne veksler mellem det lokalt nære, stedet og hverdagen, og det fjerne og evige, fx litteraturens klassikere, så knækker sproget af og til over i frække eder og forbandelser, der samtidig modsvares af de artige rim, der virker som anakronismer fra et fjernt århundrede. Det giver digtsamlingen et humoristisk og / eller parodierende præg (måske) med en søgen efter et autentisk sprog, der kan bære de små og store temaer; således er der flere digte, som selvkritisk kredser om og kommenterer på sig selv.

En lige så eksplicit brug af kønspolitiske bandeord findes i Mette Østgaard Henriksens Stikkersvin jeg fucker dig - og andre danske sangeOmo Bitch. De kønspolitiske temaer og den selvironiske, storbandende tone kan også findes i prosa form i Omo Bitch af Ne VocoEn lige så eksplicit brug af kønspolitiske bandeord findes i Mette Østgaard Henriksens Stikkersvin jeg fucker dig - og andre danske sange. De kønspolitiske temaer og den selvironiske, storbandende tone kan også findes i prosa form i af Ne Voco.