Bøger / faglitteratur / biografier

Uden mandat


Beskrivelse


Et politisk og personligt portræt af Henrik Kauffmann (1888-1963), en af Danmarks mest kontroversielle diplomater i nyere tid. Han startede sin karriere som diplomatisk udsending lige efter 1. verdenskrig. Det er dog hans virke som gesandt i Washington under 2. verdenskrig, der har gjort ham mere alment kendt.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2020

af

af

Martin Minka Jensen

d. 8. apr. 2020

Biografi om den danske diplomat Henrik Kauffmann. For læsere af biografier og for interesserede i politisk historie.

Bo Lidegaard har skrevet denne biografi om en af Danmarks mest kontroversielle diplomater i nyere tid. Henrik Kauffmann havde sit professionelle virke fra 1920'erne til sin død i 1963. Han bestred blandt andet poster som gesandt og han var også minister uden portefølje i befrielsesregeringen efter 2. verdenskrig. Han startede sin karriere som diplomatisk udsending steder som Rom, Fjernøsten og Kina lige efter 1. verdenskrig. Det er dog hans senere virke som gesandt i Washington under 2. verdenskrig, der har gjort ham mere alment kendt i den danske historie. Her indgik han en aftale med USA om militær råderet over Grønland. Denne beslutning blev taget mere eller mindre på egne hånd og førte til en stor skandale, der trak lange spor. Biografien beskriver udover Kauffmanns betydning som diplomat og politiker, også hans opvækst og privatliv og hans til tider kontroversielle handlinger.

Omfattende og dybdegående biografi om et stykke historie, der har haft stor betydning for dansk udenrigspolitik og geopolitiske udformning. Bo Lidegaard formår at sætte personen Kauffmann ind i en større makrohistorisk kontekst. Sproget er tilgængeligt.

Bo Lidegaard har tidligere udgivet sin disputats om Kauffmann, I kongens navnDet danske gesandtskab i Washington 1940-1942. Det danske gesandtskab i Washington 1940-1942 er et ældre værk om KauffmannBo Lidegaard har tidligere udgivet sin disputats om Kauffmann, I kongens navn. er et ældre værk om Kauffmann.


litteratursiden.dk

d. 31. juli 2020

af

af

Beth Høst

d. 31. juli 2020

Underholdende og oplysende beretning om diplomaten Henrik Kauffmann. Foruden historien om hans liv, hvor Grønlands skæbne fylder en del, giver bogen perspektiver på Danmarks udenrigspolitik. Bogen er ...


Jyllands-posten

d. 7. juni 2020

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 7. juni 2020


Politiken

d. 16. maj 2020

af

af

Steen Andersen (f. 1972)

d. 16. maj 2020


Personalhistorisk tidsskrift

2021

af

af

Peter Hertel Rasmussen

2021