Bøger / skønlitteratur / digte

Udvalgte digte


Beskrivelse


Gendigtning af Edgar Allan Poes dystre symbolistiske digte fra første halvdel af 1800-tallet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2011

af

af

Kent Skov

d. 29. mar. 2011

Primært for Poe-kendere, men ikke mindst også for de moderne seriøse goths, der gerne vil studere den ægte vare.

Bag al tidens flirten med gotisk litteratur og film i den lettere genre, finder man her den ægte vare i form af en ny gendigtning af Poes dystre symbolistiske digte fra første halvdel af 1800-tallet. Poe (1809-49) skrev og foregreb både noveller og lyrik med træk fra gys og krimi. I digtudvalget her er samlet de centrale tekster, fx. det sorgfulde fortællende langdigt "Ravnen" i en helt særegen dyster symbolistisk tone: "...Og sørgmodig silkeknitren bag purpurgardiners sitren/Drog mig - og med rædselssyner slog mig, aldrig sete før,/Så jeg gentog, for at dæmpe hjertets flitren:/"Her kom blot en gæst til min kammerdør..". Digtet handler om ubærlig kærlighedssorg, rædsel og dødslængsel og er Poes mest kendte, her illustreret med Dorés fantastiske stregtegninger i s/h. Også andre kendte digte som "Tamerlane", "Til Helen", "Annabel Lee" og "Eventyrland" er med i udvalget her. Selv om Poe herhjemme nok er mest er kendt for sine krimi- og gysernoveller opfattede han primært sig selv som digter.

Poes værker er udgivet flere gange, men det seneste digtudvalg er gammelt. Gendigtningen her er ny, men fastholder den tungt symbolske tone, som også kendetegner Otto Rungs mere metrisk elegante gendigtning i de ældre udgaver.

Gendigtning af udvalgte Poe-digte i flot udgave i stort format med illustrationer af Gustave Doré, der mesterligt underbygger Poes gotiske symbolske univers.


Berlingske tidende

d. 29. apr. 2011

af

af

Jørgen Johansen

d. 29. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 1. aug. 2011

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 1. aug. 2011