Bøger / skønlitteratur / noveller

Udvalgte noveller


Beskrivelse


Noveller. Udvalg af Honoré de Balzacs (1799-1850) noveller, som kommer omkring temaer som landlivet, livet i Paris, livsfilosofiske fortællinger og politiske fortællinger.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. apr. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. apr. 2019

Udvalg af Honeré de Balzacs mesterlige noveller. For læsere af klassikere.

Balzac (1799-1850) anerkendes ofte som den moderne romans fader. Han er især kendt for sin store romanrække "Den menneskelige komedie", et sammenhængende romanværk der udgøres af ca. 50 romaner og nogle noveller, hvor mange af personerne går igen fra bog til bog. Hensigten med værket var at give et kunstnerisk billede af det totale samfundsliv og derigennem finde frem til sandheden om mennesket. I nærværende bog, som er en del af "Bureauets klassikerbibliotek", præsenteres vi for 13 af Balzacs noveller og kortere fortællinger, primært fra "Den menneskelige komedies" sidste del, de "Filosofiske studier". Fortællingerne kommer omkring mange af romanværkets overordnede temaer, som landlivet, livet i Paris, livsfilosofiske fortællinger og politiske fortællinger. Nyoversat af Ove Gregers Petersen. Flere af fortællingerne udkommer her for første gang på dansk.

Meget læseværdige noveller, der især udmærker sig ved spændende handlingsforløb og interessante karakterkonstruktioner. Har man endnu Balzacs romaner til gode, så kan man fint starte med disse fortællinger, som samlet set giver et godt indtryk af hans stil, tematikker og fortællekunst.

Balzac er ikke udkommet på dansk siden Skæmtsomme historier (Oversættelse i udvalg) i midten af 1990'erne. Balzac har med sine fortællinger og mangefacetterede karakterer inspireret forfattere som Charles Dickens, Zola, Gustave Flaubert, Henry James og Dostojevskij.


Kristeligt dagblad

d. 16. juli 2019

af

af

Bo Hakon Jørgensen (f. 1946)

d. 16. juli 2019


Standart

Årg. 33 nr. 4 (2019)

af

af

Søren Pold

Årg. 33 nr. 4 (2019)