Bøger / skønlitteratur / roman

Ukendte kyster


Beskrivelse


Krimi. Kriminalkommissær Elendur Sveinsson er taget til sin hjemegn i Østisland, hvor han drages mod et mere end 60 år gammelt mysterium om en kvinde der forsvandt i en storm under krigen. Samtidig pines han af fortiden og gamle, uløste sager.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 14. okt. 2016

I Mørke strømme var denne series hidtidige hovedperson, Erlendur Sveinsson, forsvundet. Her får vi så at vide hvorhen. Han er taget til sin hjemegn for at lede efter længst forsvundne personer og andre spøgelser som har forfulgt ham og andre længe. Det er intet mindre end et skæbnedrama, Indridason opruller, og hans efterhånden mange trofaste læsere vil glæde sig.

Elendur Sveinsson driver rundt på sin fødeegn i østisland, hvor så mange er forsvundet igennem tiderne. Elendur drages mod en særlig sag, hvor en ung kvinde for næsten 60 år forsvandt i en storm, og aldrig blev fundet. En storm meget lig den som Elendurs egen lillebror forsvandt i for næsten lige så mange år siden. Som i tidligere bøger bruger Indridason gamle forbrydelser og begivenheder til at grave fortrængninger i mennesker og lokalsamfund frem, men denne gang leder han ikke kun udenfor sig selv.

Indridason er en mester i at skildre den islandske nationalkarakter som vi tror den er. Hans stil er særpræget. Historien fortælles på skift indefra og udefra fra forskellige vinkler. Endda bevidst tilbageholdelse af oplysninger finder vi læsere os i, for det hele er fortalt så snigende suverænt, at vi æder det råt. Tung egn, tung stemning, tunge skæbner. Fremragende skildret.

Vil man have samme traumedybde kan man se islandsk film, der netop i disse år synes at toppe. Blandt mænd og får giver fx samme fornemmelse af fortvivlelse og kuldedød.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2018

af

af

Preben B. Christensen

d. 2. jan. 2018

Stemningsladet og skæbnetungt mesterværk fra Islands krimikonge. Meget bedre kan det ikke gøres. Der er helt paradoksalt, at der findes så fremragende krimiforfattere i et land, hvor det ikke er hver...


Politiken

d. 1. dec. 2016

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 1. dec. 2016


Berlingske tidende

d. 7. jan. 2017

af

af

Merete Reinholdt

d. 7. jan. 2017


Jyllands-posten

d. 2. nov. 2016

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 2. nov. 2016


Weekendavisen

d. 4. nov. 2016

af

af

Morten Hesseldahl

d. 4. nov. 2016