Bøger / skønlitteratur / roman

Ulvens blik


Beskrivelse


Stockholmjournalisten Mari tager orlov for at hjælpe sin syge morfar i Lapland og bliver her opmærksom på sine samiske rødder. Tilsvarende tager ulveforskeren Mats sin tilværelse op til revision og tilbringer næsten et helt år alene i vildmarken, hvor han kommer helt tæt på naturen og dyrelivet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2014

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 17. okt. 2014

Roman om søgen efter sin identitet med udgangspunkt i den samiske kultur og svensk vildmarksnatur. For romanlæsere, der gerne vil møde nye menneskeskæbner og andre skikke.

Ringkøbingjournalisten Jonna Odgaard har skrevet denne debutroman på baggrund af stor interesse for og research om det samiske folk. Romanen har to hovedpersoner, hvis skæbne skildres i parallelle spor. Mari er en ung, succesfuld skribent på en af de store Stockholmeraviser, men da hendes elskede morfar i Lapland bliver syg og behøver hjælp, får hun orlov til at rejse op og passe ham. Her bliver Mari mere og mere bevidst om sine egne samiske rødder. I det andet spor lærer vi Mats at kende, og han er Sveriges førende ekspert i ulve. Tilværelsen som forsker bryder han dog med og tilbringer i stedet det meste af et år alene i ødemarken, hvor han i tæt harmoni med naturen iagttager dyrelivet. På overraskende vis får den samiske kultur også altafgørende indflydelse på Mats' videre skæbne. Der er planlagt to yderligere bind i serien.

En spændende og velskrevet historie, trods de til tider lidt skabelonagtige personbeskrivelser, hvor læseren i tilgift lærer meget om den svenske vildmark og den samiske kultur, hvis interesser jo ikke altid er sammenfaldende med ønsker og krav fra et moderne samfund, fx jagt og vandkraft.

I Maren Uthaugs Og sådan blev det er en søgen efter sine samiske rødder også temaet.