Bøger / faglitteratur / biografier

Unge Stalin


Beskrivelse


Om Josef Stalins (1878-1953) barndom og ungdom, hans fattige kår og opvækst i den georgianske macho-kultur. Et studie af Stalins liv, før han kom til magten, frem til han kom med i regeringen i 1917.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 2. juni 2008

Målgruppen er historisk politisk interesserede. Voksende interesse for biografier som skræller lag af mytedannelsen og blotter det hele menneske, der altid er og bør være udgangspunktet. Selv for en Stalin. Er oplagt til opgavebrug, fx en større gymnasieopgave.

"Han var tålmodig, rolig og beskeden, men kunne også være forfængelig, anmassende og tyndhudet, og lunten til rasende udbrud var altid meget kort". Netop sådan mangefacetteret og tilsyneladende paradoksal modsætningsfuld er personbeskrivelsen i biografien om Stalins liv før han er skruppelløs diktator. Forfatteren har skrevet om Stalins liv som diktator i Stalin : den røde zar og hans hof. Stalin med kælenavnet Soso fødes i den lille by Gori i Georgien 1878. Hans officielle far er drikfældig skomager, og moderen en smuk ung kvinde, der tilsyneladende ikke lader sin religiøse fromhed afholde hende fra sund kødelig lyst. Hans opvækst sker i den georgianske macho-kultur, hvor fx masseslagsmål er en naturlig del af brutale kamptraditioner med middelalderlige rødder Værket bygger på research i nyligt åbnede russiske arkiver og fortæller om en kompleks personlighed, der med flere tillægsord også er bankrøver, bandeleder, bolsjevik og digter.

Der findes flere andre biografier om Stalin, fx også Bullocks dobbeltportræt fra 2005 Hitler og Stalin, men Montefiores nye bog koncentrerer sig som den første alene om den unge Stalins liv.

Fremragende historisk værk, der for interesserede er spændende som en god krimi.


Kristeligt dagblad

d. 18. juli 2008

af

af

Henrik Jensen

d. 18. juli 2008


Berlingske tidende

d. 7. juni 2008

af

af

Bent Blüdnikow

d. 7. juni 2008


Militært tidsskrift

Årg. 137, nr. 3 (2008)

af

af

Poul Grooss

Årg. 137, nr. 3 (2008)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 179 (2008)

af

af

Kim Beck Danielsen

Nr. 179 (2008)