Bøger / faglitteratur

Uro'erne kommer! : historien om Københavns Uropatrulje indefra


Beskrivelse


Tidligere urobetjente fortæller om den kontroversielle politienhed, Københavns Uropatrulje, deres opgaver, miljøerne de arbejdede i og deres deltagelse i konfrontationer på Christiania og med bz'ere på Nørrebro.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2020

af

af

Kirstine Louise Grøngaard

d. 13. aug. 2020

Interessant fortælling om Københavns Politis Uropatrulje fortalt af tidligere urobetjente. For interesserede i politiets historie og i Københavns underverden i 1980'erne.

Uropatruljen eksisterede fra 1969-2001 og udgjorde frontlinjen i indsatsen mod Københavns hårde gadekriminalitet. Narkotikahandel og prostitution fyldte meget i 1980'erne, og bogens fortællere beretter om livet i gaderne samt om de skæve og triste eksistenser, de fik et tæt kendskab til. Christiania blev etableret i 1971 og med en stigende hashhandel der og senere rockerkrige, lå det næsten i kortene, at Uropatruljen ville få sin daglige gang der. Op igennem 1980'erne kom bz-bevægelsen og de autonome også til København, og Uropatruljen blev ofte sat ind for at rydde besatte bygninger. Bogens hovedforfatter, Tom Guldbæk Olsen, var aktiv i Uropatruljen fra 1979-1982. Hans beretninger suppleres af andre tidligere urobetjente, alle med tjeneste op igennem 1980'erne, hvorfor denne periode fylder mest. Bogen er illustreret med sort/hvide fotografier.

Interessant og velskrevet bog, som giver et indblik i Københavns underverden i 1980'erne, set med politiets øjne. Sproget er let tilgængeligt, og de mange anekdoter om forskellige personligheder, både blandt politiet og dem de møder på gaderne, giver bogen en personlig vinkel.

Landbetjenten på stenbroenBander, bomber og bagmænd og Bander, bomber og bagmænd fortæller om samme periode i politiets historieLandbetjenten på stenbroen og fortæller om samme periode i politiets historie.