Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Våde-skud


Beskrivelse


De 13-årige drenge Daniel og Toke er venner men meget forskellige, men en ting viser sig at være ens. Der er hemmeligheder i begges familier.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2010

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 1. nov. 2010

Endnu et bind i forlagets letlæsningsserie. Dette er nok primært en bog for 10-13-årige drenge. En slags gyser om familiehemmeligheder. Forsiden skal nok sælge bogen.

Forfatteren kender vi fra flere børnebøger med et socialt sigte, men her har hun lavet en gyser om familiehemmeligheder. Den ensomme dagdrømmer Daniel bliver ven med den smarte Toke. Men så forskellige de end er, har begges familier dystre hemmeligheder, som langsomt dukker frem af mørket. Hvorfor er Daniels mor så forknyt, og hvor var hans far så længe? Hvorfor er Tokes forældre aldrig hjemme, og hvad er det der foregår på hans bedstefars gods? Både Daniel og læserne kommer mere og mere i vildrede, som handlingen skrider frem, men til slut afsløres den grumme sandhed om et uheldigt vådeskud, hvor den søster Daniel har glemt alt om, bliver dræbt af faren. En ulykke som splitter familien totalt. Og Toke skjuler en kronisk sygdom, som hans forældre slet ikke kan håndtere. En letlæst og enkelt fortalt historie med en god portion spænding, mystik og smågys. Teksten er sat med store, tydelige typer og ledsages af enkle sort-hvide illustrationer.

Emnet kan sammenlignes med Peter Pohls Jeg kan godt lide dig, Anton (10/22).

Bortset fra den måde familiens hemmelighed afsløres på, som jeg synes virker usandsynlig og lidt for heldig, er handlingen tilpas uhyggelig og spændende til, at læseren nok skal hænge på. Og bogen kan måske lukke op for, at det altid er bedre at få tingene frem i lyset, uanset hvor triste de er.