Bøger / faglitteratur

Vandringer i Vestjylland : natur og historie


Beskrivelse


14 ruter der går gennem de vestjyske vidder, fra Vesterhavet til hedeområderne. Turene er på ca. 10 km, og man ender ikke ved udgangspunktet. Der berettes om landskabets historie, og om bemærkelsesværdige steder og skelsættende begivenheder der har fundet sted i nærheden. Med kort over ruterne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 4. aug. 2011

Til den aktive vandrer eller den der ønsker at blive lidt klogere på det vestjyske område. Som naturfører i felten er bogens format nok for stort, men den kan med fordel bruges som inspiration hjemme i sofaen.

Espensen er tilknyttet Vestjyllands Højskole, og har i en længere årrække beskæftiget sig med vandrekurser for skolens kursister. Bogen beskriver 14 ruter der går gennem de afvekslende vestjyske vidder, lige fra det vilde Vesterhav til de smukke hedeområder. Hver tur er på ca. 10 km, og man skal være opmærksom på at man ikke ender ved udgangspunktet. Forfatteren beretter med stor indsigt om landskabets historie, og om bemærkelsesværdige steder (med særligt fokus på kirkerne) og skelsættende begivenheder der har fundet sted i nærheden. Bagerst i bogen finder man, foruden litteraturliste, tydelige kort over ruterne. Bogen indeholder ingen fotografier men er gavmildt forsynet med tegninger af Jens Bredholt. Disse fanger fint landskabernes stemning, men af og til kunne man godt tænke sig et fotografi eller to, og specielt forsiden fænger næppe hos den "græssende" låner.

Oplev Vestkysten, 2004, og Jyllands vestkyst, 2003, er andre bøger om området, men Espensen har som en af de eneste særligt fokus på kulturhistorien.

Som indfødt vestjyde har undertegnede betrådt flere af de ruter som bogen beskriver, men det er alligevel lykkedes forfatteren med denne flotte udgivelse at fortælle noget nyt og give fornyet lyst til at tage vandrestøvlerne på og begive sig vestpå.