Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Vanten


Beskrivelse


Billedbog. Det ukrainske folkeeventyr om vanten, som bliver tabt ude i skoven af en dreng, som henter brænde. Vanten bliver på én gang bolig for 8 forskellige af skovens dyr!

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2008

af

af

Ole Laursen

d. 26. sep. 2008

Børn fra 3-års alderen vil more sig over det groteske i, at 8 små og store dyr bor i en lille vante.

"Vanten" med varianttitler som "Historien om vanten", "Eventyret om vanten" eller "Dyrene i vanten" er et ukrainsk folkeeventyr, som er forholdsvis kendt i Danmark. For første gang i en del år kommer her er en ny version af eventyret, og den lægger sig op ad E. Rachevs version, hvor det er en lille dreng, der går ud for at hente brænde til sin mor. Han taber sin ene vante, som nu bliver bolig for 8 forskellige små og store dyr. Der er plads til både en mus, frø, ugle, hare, ræv, ulv og bjørn, men da en græshoppe prøver at komme ind i vanten, sprænges den! Jan Mogensen har genfortalt og illustreret med sine velkendte og her ganske livfulde akvareller. Den måde historien er fortalt på er tro mod eventyret uden moderne indfald. Det er en ganske hyggelig, men ikke sindsoprivende historie, som nu får nyt liv.

"Vanten" findes i omkring en halv snes forskellige gendigtninger på dansk. Mange husker nok Jens Sigsgaards Dyrene i vanten, 1970, og Alvin Tresselts Vanten, 1986. Jan Mogensens udgave har sit helt eget udtryk i forhold til disse to.

Rart med en ny version af det gamle folkeeventyr. De gamle billedbogsudgaver af historien vil være slidt på mange biblioteker, så der kan være god brug for denne nye udgave, som især de lidt mindre børn vil have fornøjelse af.