Bøger / skønlitteratur / noveller

Ved vanviddets bjerge : fortællinger 1929-1937


Beskrivelse


Noveller. Science fiction, fantasy og horror historier, flere med handlingen sat i Cthulhu universet, der byder på mystiske kulter, gamle ruiner og okkulte bøger der bærer på hemmelighederne om ældgamle rædselsvækkende gudemonstre der forevigt har ligget i dvale.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 11. apr. 2019

Noveller der hovedsageligt foregår i Lovecrafts Cthulhu mytologi, fyldt med ældgamle guder og monstre, der hjemsøger svage sjæle med vanvid og rædsel. Klassiske gysernoveller til alle der elsker genren.

2. bind af den samlede danske oversættelse af Lovecrafts fortællinger. 1. bind Cthulhu kalder dækkede 1926-28, her får vi perioden fra 1929-37. Bogen samler 9 historier, hvoraf 3, "Ved vandviddets bjerge", Skyggen over Innsmouth" og "Skyggen fra en anden tid", må regnes som små romaner. Oversættelsen er baseret på S.T. Joshis tekstkritiske udgave, tilføjet oversætterens noter. Novellerne ligger sig i genrerne science fiction, fantasy og horror, hvoraf de fleste foregår i Lovecrafts eget Cthulhu univers.

Alle Lovecrafts kendteste elementer er til stede her: guderne Cthulhu, Shoggoth og Azathoth, Necronomicon bogen, Miskatonic Universitetet og byen Arkam. Lovecrafts sprog, arkaisk og sentimentalt, er svært oversætteligt, men Levinsen formår igen at give det barokke og symbolladede sprog nyt liv, så man suges ind i Lovecrafts eminente fortællinger. Lovecrafts kosmiske gys er krybende og anende i tonen og vinder ved genlæsning. Både nye og gamle fans vil blive begejstrede.

Grufulde mørkeGotiske gysereUdslettelse byder på danske noveller inspireret af Cthulhu mytologien. Gotiske gysere er en antologi med lignende forfattere fra samme periode og Udslettelse af J. VanderMeer er et eksempel på en nyere roman, der lægger sig i sporet fra LovecraftGrufulde mørke byder på danske noveller inspireret af Cthulhu mytologien. er en antologi med lignende forfattere fra samme periode og Udslettelse af J. VanderMeer er et eksempel på en nyere roman, der lægger sig i sporet fra LovecraftGrufulde mørke byder på danske noveller inspireret af Cthulhu mytologien. Gotiske gysere er en antologi med lignende forfattere fra samme periode og af J. VanderMeer er et eksempel på en nyere roman, der lægger sig i sporet fra Lovecraft.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2013

af

af

Frederik Nielsen

d. 24. apr. 2013

God introduktion til Lovecraft for nye læsere. Fans af ham får glæde af nyoversættelsen samt det der ikke tidligere er udgivet på dansk.

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) er en af de tidlige inspirationer indenfor gysergenren og de udvalgte tekster er tre af hans hovedværker. H.P. Lovecrafts fortællinger og især hans Cthulhu Mythos-univers er kernen i rollespil, brætspil, musik, film og andre forfatteres værker. Bogen er en nyoversættelse og er en god indgang til forfatteren med tre fortællinger, Necronomicons historie, en biografi og et essay om temaerne i fortællingerne. "Drømmene i heksehuset" er ikke tidligere oversat til dansk. Fortællingerne er dystre og personerne ofte på randen af sindssyge, når de er i nærheden af det okkulte og de frygtelige væsener fra gammel tid. Frygt er et af hovedelementerne, men fortællestilen er rolig, og historierne er langsomt opbyggende. Historierne introduceres med uddrag af breve og de ekstra bidrag er et plus for læseoplevelsen. Bogen har en flot forside, der gør formidling nemmere.

Forfatteren er meget inspireret af Edgar Allen Poe og påvirkede samtidige forfattere fx Conans skaber, Robert E. Howard og har senere været inspiration for en forfatter som Clive Barker. I Danmark er der udgivet en serie Hplmythos.dk hvor danske forfattere skriver i Cthulhu Mythos-universet. Ved vanviddets bjerge er tidligere udgivet i 1996 og senest i 2011 i en revideret oversættelse.

Et godt køb til bibliotekerne, især hvis tidligere udgaver ikke er indkøbt.


litteratursiden.dk

d. 21. juni 2013

af

af

Jette Holst

d. 21. juni 2013

Spændende genudgivelse af H. P. Lovecrafts kortroman. For nyligt udgav forlaget Antenna “Ved vanviddets bjerge med tre noveller af H. P. Lovecraft samt et essay med en introduktion til forfatteren og...


Himmelskibet

Nr. 37 (2013)

af

af

Thomas Winther

Nr. 37 (2013)


Proxima

Nr. 99/100 (2014)

af

af

Torben W. Anthony

Nr. 99/100 (2014)