Bøger / skønlitteratur / roman

Vejene - det oprindelige manuskript


Beskrivelse


Generationsroman om to beatniks' oplevelser som vagabonder på de amerikanske landeveje.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2008

af

af

Michael Olsen

d. 29. okt. 2008

Målgruppen for denne udgave af Vejene af Kerouac er stor. Det virker som om beat-generationen og interessen omkring den aldrig rigtig dør ud. Derfor vil der med jævne mellemrum være folk, både unge og ældre, der efterspørger især denne bog, enten som lystlæsning eller som en del af deres undervisningspensum.

Med udgangspunkt i personligheden Neal Cassady fortæller Kerouac om deres og Allen Ginsbergs m.fl. rejse rundt i 40'ernes og 50'ernes USA for at finde det rigtige, ægte Amerika. Disse rejser foregår på må og få, som oftest med et mål i sigte, men med en del omveje. For at få penge til mad og benzin tager de undervejs dagjobs, låner penge af deres mødre og/eller koner, stjæler i butikker og småsvindler lidt. Selv om gruppen har et endemål hver gang de rejser, så handler det i virkeligheden i endnu højere grad om deres oplevelser undervejs, der bl.a. består af sex, jazz, alkohol og stoffer. Vejene er en selvbiografisk romanklassiker, med et sprog der ligesom hovedpersonerne i bogen glider derudad uden at gøre mange stop.

Denne udgave af Vejene bygger på det oprindelige manuskript, som blev nedfældet på en næsten 40 meter lang papirrulle. Til forskel for tidligere udgaver på dansk bruger denne udgave personernes rigtige navne, og den indeholder også afsnit, der ikke har været trykt på dansk tidligere.

Har man ikke Vejene i forvejen, er der her chancen for at anskaffe sig denne klassiker. Denne udgave er også fornuftig at have på hylderne pga. ændringerne i forhold til tidligere danske udgaver.


litteratursiden.dk

d. 15. dec. 2008

af

af

Tonny Hornbæk

d. 15. dec. 2008

'Vejene' var og er stadig en uomgængelig klassiker. Jack Kerouac demonstrerer sin ambitiøse og sublime fortælleteknik i nærværende bog, der satte nye standarder i amerikansk litteratur. Denne nye udga...


Berlingske tidende

d. 8. dec. 2008

af

af

Torben Weirup

d. 8. dec. 2008