Bøger / skønlitteratur / noveller

Vejledning i sælfangst - og andre beretninger fra et grønlandsk udsted


Beskrivelse


Noveller. Humoristiske beretninger om forfatterens oplevelser i Nunarqarfik, hvor han var lærer fra 1973-75.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Jørgen Hamre

d. 19. dec. 2018

Vejledning i sælfangst og andre beretninger fra et grønlandsk udsted fortæller om en lærers ankomst til og første oplevelser i en bygd i Umanak-distrikt. Der er 12 beretninger, deraf 3 recepter på, hvordan man ikke fanger sæler. Med Peter Freuchens, Ejner Mikkelsens, Knud Rasmussens og mange andre grønlandsfareres historier og krønniker in mente, virker disse en smule tynde. Der er for lidt kød på fortællingerne og for rigelige forsøg på at fabrikere pointer. Først er fortælleren ved at komme i klemme mellem en helikopter og en lastbil, dernæst falder han i vandet, da han skal springe fra borde ved udstedet, så »tvinges« han på grund af sprogvanskeligheder og ved en fest bliver han fuld og syg af imiak. Endelig berettes om 3 mislykkede fangstforsøg på sæler. Det er en debut, og en evt. næste samling historier kan blive morsom. Der er gjort for lidt ud af forfatterens forudsætninger, af mere nøjagtige miljø- og hverdagsbeskrivelse, kort sagt af de faktiske oplysninger, der ernødvendige for, at den form for fortællinger bliver virkelig morsomme.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2011

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 9. sep. 2011

Det vil fortsat være Flemming Jensens beundrere, der vil læse og genlæse denne lille bagatel, som forfatteren skrev kort tid efter han vendte tilbage fra Grønland for mange år siden, og som nu genudgives i forbindelse med forlagets 40 års jubilæum.

Flemming Jensens lille bog, der oprindeligt udkom i 1975 er stadig et gyldigt eksempel på forfatterens hyggelige, lidt pjankede humoristiske sans. Vi følger den unge lærer, der sendes til et af de yderste udsteder i Grønland gennem et par morsomme episoder, hvor han gør sig uheldigt bemærket blandt de lokale, der dog tager alle hans udskejelser med overbærenhed og humør. Det er overdrevet og fordrejet, men morsomt. Ikke mindst en telegramudveksling, der går helt galt, kan stadig bruges til oplæsning i lystige sammenhænge. Årene har ikke slidt på bogen, der jo netop foregår udenfor tid og sted, og som med sine knap 100 sider stadig kan fylde en kortere togtur med munterhed.

Dette er et uforandret optryk af udgaven fra 1986, og vil blive efterspurgt i samme omfang som denne. Jensen har skrevet et par bøger fra Grønland, men det er denne, der bliver stående. Den kan oplagt sammenlignes med Riels grønlandsskrøner, men har ikke helt samme fortællemæssige kvaliteter.

Jensens lille morsomme bagatel fra 1975 genudgives her i forbindelse med Lindhardt og Ringhofs 40 års jubilæum.


Berlingske tidende

d. 3. okt. 1975

af

af

Kjeld Rask Therkilsen

d. 3. okt. 1975


Kristeligt dagblad

d. 23. okt. 1975

af

af

Mads Lidegaard

d. 23. okt. 1975


Politiken

d. 22. okt. 1975

af

af

Franz Berliner

d. 22. okt. 1975


Jyllands-posten

d. 2. okt. 1975

af

af

Henning Ipsen

d. 2. okt. 1975


Aarhuus stiftstidende

d. 28. sep. 1975

af

af

Jørgen Søholt Christensen

d. 28. sep. 1975


Weekendavisen

d. 31. okt. 1975

af

af

Finn Borberg

d. 31. okt. 1975


Information

d. 7. okt. 1975

af

af

Palle Koch

d. 7. okt. 1975