Bøger / skønlitteratur / noveller

Venedigs vandmærke


Beskrivelse


Otteogfyrre små prosastykker, som tilsammen udgør et hengivent portræt af Venedig, den by forfatteren søger om vinteren.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kent Skov Andreasen

d. 18. dec. 2018

Den til USA eksilerede russer og nobelprismodtager fra 1987 får med Venedigs vandmærke udgivet sin tredje, helt nye bog. Erindringer fra Leningrad kom i 86 og de fine pnsudløsende Udvalgtedigte blev fordansket i 89. Brodsky er dog så meget europæer og hans kærlighed til Venedig så dyb, at han ofte - og altid om vinteren tilbringer nogle arbejdsmåneder der. Bogen er et byportrætopbygget som en mosaik af korte enkelttekster med antydede indbyrdes referencer og kronologi. "Ved at gnide på vandet forbedrer denne by tidens udseende, forskønner fremtiden. Det er denne bysrolle i universet", skriver Brodsky afslutningsvis. Over denne fascination skrives de korte glimt, der veksler mellem tilbagelænede funderinger og klare personlige udsagn, der f.ex. også rummer etherligt ætsende portræt af og møde med den store digterkollega Ezra Pounds kryptofascistiske kone, som han besøgte med Susan Sontag. Det er således ikke en guidebog, hvor en begejstret turistberetter. Brodsky næreren afklaretforelskelse til Venedig som sindstilstand, hvor det er 'elementet' (vandet) og byens næsten naturstridige, kunstnerisk sublime eksistens, der fascinerer. Detsuveræne i stilen yder FD fuld retfærdighed med sin rytmiske og poetisk indfølte oversættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2010

af

af

Kent Skov

d. 6. jan. 2010

Bogen henvender sig primært til de interesserede i kvalitetslitteratur. De enkelte tekster rummer jævnthen refleksioner og abstraktioner, men er på ingen måde svært tilgængelige.

Brodsky (1940-96) fik Nobelprisen i 1987 - og med rette! Essaysamlingen her manifesterer Brodskys format også som prosaist. Det er derfor et godt valg at genudgive netop dette værk, der må forventes at have en lidt bredere læserskare end hans digte, når en serie bøger af høj litterær kvalitet af udvalgte forfattere, der har modtaget Nobel-prisen, relanceres. Den til USA eksilerede russer havde en livslang kærlighed til Venedig, som han boede i hver vinter over 17 år. De 51 komprimerede og alligevel elegante refleksioner over byens atmosfære og karakter danner tilsammen en mosaik, der i højere grad og med mere dybde fanger byens særpræg end de ofte mere floromvundne beskrivelser af byen.

Bogen udkom på dansk første gang i 1993 i samme oversættelse, og behøver derfor ikke at kasseres. Af Brodsky er også udkommet Erindringer fra Leningrad, Udvalgte digte og essaysamlingen Hvordan man læser en bog.

Brodsky formår fra de mange positioner i sit liv, sin kunst og sine praktiske observationer at sammenstille sine indtryk i et samlet billede af Venedig som by og som sindstilstand. Og han kondenserer indtrykkene i den afsluttende tekst med bl.a. disse nærmest poetiske linjer: "Ved at gnide på vandet forbedrer denne by tidens udseende, forskønner fremtiden - det er denne bys rolle i universet" - det holder!.


litteratursiden.dk

d. 9. juli 2010

af

af

Beth Høst

d. 9. juli 2010

Stemningsbilleder, snapshots; skitser. De 48 små prosastykker kan kaldes meget. Smukke sproglige skildringer fra den vintermåned som Brodsky tilbragte mange år i en af de mest eventyrlige byer i Europ...


Berlingske tidende

d. 21. maj 1993

af

af

Peter Ulf Møller

d. 21. maj 1993


Det fri aktuelt

d. 26. maj 1993

af

af

Johs. H. Christensen

d. 26. maj 1993


Weekendavisen

d. 14. maj 1993

af

af

Bo Green Jensen

d. 14. maj 1993


Information

d. 21. juni 1993

af

af

Chr. Mailand-Hansen

d. 21. juni 1993


Kristeligt dagblad

d. 19. aug. 1993

af

af

Lars Bukdahl

d. 19. aug. 1993


Jyllands-posten

d. 15. maj 1993

af

af

Hans Andersen

d. 15. maj 1993


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 7, nr. 3 (1993)

af

af

Lene Waage Petersen

Årg. 7, nr. 3 (1993)