Bøger / faglitteratur til børn / litteraturanalyser

Verdens bedste påhit : filosofiske vandringer i Astrid Lindgrens verden


Beskrivelse


Astrid Lindgrens kendte figurer og de romaner de optræder i læses igennem en eller flere filosoffers briller: Platon & Sokrates, Kant, Hume, Hegel og Marx.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Torben Wendelboe

2007

Værket er anden del af forfatterparrets Pippi og Sokrates : Et filosofisk drikkegilde i Villa Villakulla, 2004, og henvender sig som denne til alle, der interesserer sig for Astrid Lindgrens forfatterskab - og for filosofi.

De to norske filosoffer Gaare og Sjaastad spiller på, at noget manglede i det manuskript, vi fik på dansk i 2004 om Pippi-figuren og ved hjælp af mesterdetektiven Kalle Blomkvist i selskab med Karlsson med propellen og igen Sokrates rekonstrueres det lemlæstede manuskript, så det nu fremstår i den oprindelige figur, nemlig som et værk ikke blot om Pippi Langstrømpe men om hele Astrid Lindgrens forfatterskab. Igen inddrages filosofihistorien fra oldtidens filosoffer til nutidens på helt overlegen vis i læsningen af temaer som det glemte/skadelidte barn og orienteringen mod andre verdener med eksempler som Rasmus på farten, Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte og den endelige samling/orientering mod denne verden i Ronja Røverdatter. Afsluttende læses forfatterskabet i tæt parallel med Platon. Det er fremragende formidling af et stort stof, det kan være lidt krævende af og til men også meget morsomt, og man bliver klogere på den kloge Astrid.

Værket er den umiddelbare fortsættelse/udvidelse af værket om Pippi, og de to udgivelser på dansk bør læses som én.

Udgivelsen er en del af markeringen af Lindgrens 100 år i år, og værket som helhed er en fremragende og underholdende påvisning af referencer, dybder og storhed i hendes forfatterskab.


Berlingske tidende

d. 17. nov. 2007

af

af

Karin Esmann Knudsen

d. 17. nov. 2007