Bøger / skønlitteratur / digte

Verdens synkende byer : digte


Beskrivelse


Digte, der spænder vidt og kredser om erindring, tab og overgivelse på et overordnet til tider metafysisk og symbolistisk plan.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2010

af

af

Kent Skov

d. 4. nov. 2010

En lille vellykket digtsamling, der absolut vil have potentiale hos kredsen af interesserede i ny dansk lyrik.

CMN debuterer her fraset tre publicerede digte i "Hvedekorn". Som kandidat i litteratur og filosofi er han dog ikke ubekendt med litteraturen og de digteriske virkemidler. Der er niveau både sprogligt og begrebsmæssigt i digtene, der spænder vidt og kredser om erindring, tab og overgivelse på et overordnet til tider metafysisk og symbolistisk plan med skæve linjebrud: "(...)Jorden er blottet/jeg nærmer mig/skove/som dagene går/vil jeg lægge mærke til/at der stiger røg op/fra de sorte stubbe/jeg er på vej". Han taler også om hverdagen: "Med nøgne fødder og en underholdningsroman med/brækket ryg/mellem hænderne(...)på det lave kakkelbord ved sofaen står et askebæger//et askebæger//en frugtskål//og på maven ligger allerede/en ny underholdningsroman/godt begyndt". Det er disse digte også - og de vibrerer dynamisk mellem det nærværende og det storladent organiske. CMN byder endda også på det systemdigteristiske udtryk: "Insekter lever/i en tavs verden//I en verden i/verden lever/en verden tavs". Flot.

CMN mestrer for en debutant et bredt lyrisk register, der spænder fra systemdigtning a la Inger Christensen over til moderne hverdagsdigtning og metafysisk poesi som fx Grotrian og specialeobjektet Niels Lyngsø.

En mere end lovende debutdigtsamling på et formmæssigt højt niveau. Den primære udfordring for CMN bliver at koncentere udtrykket i en mere fokuseret personlig stil.