Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Verdenshistorier for børn - 1450-1900


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2009

af

af

Jesper Holtoug

d. 17. apr. 2009

Så er Maria Helleberg på banen igen med flere verdenshistorier for børn, fra 12 år. Ligesom forgængeren, der behandlede oldtid og middelalder, beskrives her de historiske personers opvækst, hvilket gør dem lette at identificere sig med. Bogen kræver nogen voksenformidling, idet temaet næppe er umiddelbart fangende. Der er imidlertid meget godt, tankevækkende stof at hente, fx til temaer om enkeltpersoners betydning for verdenshistorien.

I tyve korte, tætskrevne afsnit beskrives ligeså mange historiske personers opvækst og senere betydning. Historierne er godt og levende fortalt, med sund overvægt af historisk gods og ikke så meget kulørt snik-snak. Stærke og spændende illustrationer ledsager. Ligesom i foregående bind er persongalleriet interessant udvalgt. Her er ikke tale om de mest oplagte kandidater, derimod er der adskellige personer, som for de fleste vil være aldeles ukendte. Og mange kvinder er der blevet plads til i verdenshistorierne her, over halvdelen, hvilket ikke er sædvane i historieskrivningen.

Mange har tidligere formidlet verdenshistorie gennem identificerbare personer. Allerede Wernström gjorde noget lignende for 30 år siden og mange andre sidenhen. Det særlige ved Hellebergs bog er det særlige fokus på personernes barndoms- og ungdomsliv. Netop dette gør det nemt for de unge læsere at sætte sig i historiens sted.

Vellykket opfølger på Hellebergs tidligere verdenshistorier. I korte, spændende afsnit får læseren indblik i såvel de historiske perioder som i personernes opvækst, liv og betydning.Informationer og udgaver