Bøger / skønlitteratur / roman

Vi er ikke os selv


Beskrivelse


Psykologisk og socialrealistisk roman. Den amerikanske kvinde Eileen kæmper livet igennem for at nå sine sociale ambitioner, på trods af livets barske realiteter som fattigdom, alkoholmisbrug, og sygdommen Alzheimers. Men ærgerrigheden har også sin pris.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 22. juli 2015

Stor og velfortalt roman om den amerikanske kvinde Eileens liv og ambitioner vil glæde alle, der kan lide ny, storslået, amerikansk skønlitteratur.

Romanen er delt i seks dele, som udgør kronologisk valgte perioder eller enkeltstående episoder i Eileens liv. I første del følger læseren fx Eileen fra 1951-1982, fra barn til voksen, hustru og mor, mens anden del kun strækker sig over en enkelt dag i hendes liv. Størstedelen af bogen udspiller sig i hendes voksne liv og handler om hendes sociale ambitioner, ægteskabet med Ed, forholdet til sønnen Connell, og ikke mindst et sygdomsforløb, som efterhånden truer med at sætte alt andet ud af spil. Omkring en tredjedel inde i bogen begynder synsvinklen at skifte mellem Eileen og Connell. Det er den amerikanske forfatter Matthew Thomas' anmelderroste debut.

Romanen er velskrevet, fortællingen gribende, og personerne troværdigt skildrede. Romanen giver et godt indblik i sygdommen Alzheimers, psykologiske sammenhænge mellem barndom og voksenliv, relationer mellem forældre og børn, og ikke mindst balancen mellem sociale ambitioner og accept af tilværelsens barske vilkår.

Andre nyere romaner der kredser om Alzheimers er fx Pulkkinens GrænsenEn fortælling om at glemmeStoner og Blocks En fortælling om at glemme. Ser man bort fra Alzheimers kan livshistoriens ambitioner og skuffelser samt skrivestilen minde om Stoner af John WilliamsAndre nyere romaner der kredser om Alzheimers er fx Pulkkinens Grænsen og Blocks . Ser man bort fra Alzheimers kan livshistoriens ambitioner og skuffelser samt skrivestilen minde om Stoner af John WilliamsAndre nyere romaner der kredser om Alzheimers er fx Pulkkinens Grænsen og Blocks En fortælling om at glemme. Ser man bort fra Alzheimers kan livshistoriens ambitioner og skuffelser samt skrivestilen minde om af John Williams.


litteratursiden.dk

d. 14. aug. 2015

af

af

Arne Larsen

d. 14. aug. 2015

De sidste 50 års amerikanske samtidshistorie skildret gennem en families kamp for succes og lykke, men den episke og storladne historie er dog meget mere end en almindelig slægtsroman. Eileen Tumulty...


Berlingske tidende

d. 12. sep. 2015

af

af

Per Krogh Hansen

d. 12. sep. 2015


Jyllands-posten

d. 13. dec. 2015

af

af

Christian Møgeltoft

d. 13. dec. 2015


Politiken

d. 27. dec. 2015

af

af

May Schack

d. 27. dec. 2015