Bøger / faglitteratur / erindringer

Vi græd uden tårer : billeder og vidnesbyrd fra gaskamre og krematorier i Auschwitz-Birkenau


Beskrivelse


Vidnesbyrd fra nogle af de jødiske tvangsarbejdere, Sonderkommandoer, der deltog i det industrialiserede massemord i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. dec. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 7. dec. 2010

Denne bog med billeder og vidnesbyrd fra gaskamre og krematorier i Auschwitz-Birkenau henvender sig til alle med interesse i holocaust.

Jødiske fanger i koncentrationslejren Auschwitz blev som tvangsarbejdere indrulleret i en Sonderkommando, som tog imod de jøder, der kom til lejren. Deres opgave var at lede dem ind i gaskamrene og senere fjerne ligene derfra. Forfatteren, Gideon Greif, har interviewet otte overlevende, som efter en grundig indledning hver får deres afsnit efter samme interviewskabelon. Interviewene indeholder minutiøse gennemgange af procedurer m.v. Hertil kommer kort over lejrene og udryddelsesbygningerne samt en del billeder fra en fotobog om Auschwitz. Therkel Stræde har skrevet forord til bogen. Greif er israelsk historiker.

Om Sonderkommando i Auschwitz se Shlomo Venezia: Sonderkommando, 2008, om Sonderkommando i Treblinka se Chil Rajchman: Jeg er den sidste jøde, 2010. Therkel Stræde har skrevet om koncentrationslejrene i De nazistiske koncentrationslejre, 2009.

Disse vidnesbyrd fortæller endnu engang om rædslerne i de tyske koncentrationslejre og de mennesker, der havde kommandoen. Den er tekstmæssigt en omfattende bog. Selvom bogen er fra 1995 har den ikke mistet sin betydning og aktualitet. Det er alvorlig, ubehagelig, men meget nødvendig læsning.


Kristeligt dagblad

d. 7. okt. 2010

af

af

Henrik Jensen

d. 7. okt. 2010


Rambam

Nr. 19 (2010)

af

af

Torben Jørgensen

Nr. 19 (2010)