Bøger / skønlitteratur / roman

Vi kunne alt


Beskrivelse


Merle vokser op i 1970'erne i Værløse. Hun har det svært i skolen og derhjemme, hvor familien er ved at gå i opløsning med en syg mor og en ustabil far.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2018

af

af

Lone Krøgh

d. 10. aug. 2018

Familieroman fra 1970'ernes fremtidsoptimistiske danske forstæder med pigen Merle som hovedperson. For læsere af dansk litteratur og af Folkets skønhed, som den er en selvstændig forlængelse af.

Merle bor i Værløse med sin storesøster, sin tørstige og kvindeglade far Erling og sin grønlandske og skelroseramte mor Ane. Der er altid drama i familien, hvor Erling tager på valsen, når Ane bliver for meget offer for sin skæbne. Eller omvendt. Erling og Ane gør det så godt, de kan, men børnene er meget overladt til sig selv og til tilfældigheder. Merle har det svært i skolen, hvor hun bliver mobbet på det grusomste, men hun er god til matematik, og derhjemme opholder hun sig helst i bøgernes verden. Ved siden af bor familien Pryds, som er lidt fine på den, men Merle leger af og til med pigen Merete. I Merles familie bliver det værre og værre, og til sidst rammer katastrofen.

Velskrevet roman, som optager læseren, men ind imellem må man holde den ud i strakt arm og tage en pause. Den detaljerede og hjerteskærende beskrivelse af Merles ensomhed, af familiens opløsning og moderens nedværdigende sygdomsforløb, er ikke rar læsning. Den er indlagt mange tidstypiske detaljer, som i begyndelsen er fascinerende for især de læsere, der selv husker tiden, men efterhånden kommer de til at virke lidt påklistrede.

Læs fx også Katrine Guldagers En uskyldig familieHvad man ikke vedFolkets skønhed og Anne Lise Marstrand-Jørgensens Hvad man ikke ved og naturligvis Folkets skønhedLæs fx også Katrine Guldagers En uskyldig familie og Anne Lise Marstrand-Jørgensens og naturligvis Folkets skønhedLæs fx også Katrine Guldagers En uskyldig familie og Anne Lise Marstrand-Jørgensens Hvad man ikke ved og naturligvis .


litteratursiden.dk

d. 6. sep. 2018

af

af

Anny Skov Madsen

d. 6. sep. 2018

Det er bevægende og rystende at læse om Merles udsatte opvækst i 70’erne. Hendes næsten ubærlige oplevelser vækker skyld og skam, men det lyriske sprog løfter romanen. Merles opvækst i begyndelsen af...


Politiken

d. 7. sep. 2018

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 7. sep. 2018


Kristeligt dagblad

d. 7. sep. 2018

af

af

Lars Handesten

d. 7. sep. 2018


Berlingske tidende

d. 8. sep. 2018

af

af

Merete Reinholdt

d. 8. sep. 2018


Jyllands-posten

d. 8. sep. 2018

af

af

Erik Svendsen (f. 1954)

d. 8. sep. 2018


Information

d. 7. sep. 2018

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 7. sep. 2018


Børsen

d. 7. sep. 2018

af

d. 7. sep. 2018


Standart

Årg. 32 nr. 4 (2018)

af

af

Birgit Eriksson

Årg. 32 nr. 4 (2018)