Bøger / faglitteratur

Vikingernes verdensrige


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 22. mar. 2012

Historisk oversigtsværk, der bredt henvender sig til historisk interesserede, og vikingetiden er her et populært emne, der relativt ofte trækker lånerforespørgsler. Opgavebrug fra og med niveauet for 5.-6. klassetrin i folkeskolen.

Endnu et bind i den umiddelbart pædagogisk velfungerende og rigt illustrerede serie, se http://historienet.dk/kw/historiens-hojdepunkter, hvor der fx også findes Det tredje rige. Dette bind beskriver kronologisk vikingernes verden. Med samme struktur som i andre bind er der en række temaafsnit. Hvor selve historikken følges fra "De første vikinger" til "Den sidste viking" i afsnit 1-12, og afsnit 13 redegør for, hvordan historikere igennem 100 år netop har søgt den historiske sandheden om vikingerne. Sidste viking if. bogen hedder i øvrigt Harald Hårderåde (1015-1066). Han fødes i Norge og dør i 1066 under slaget ved Stamford Bridge "i forsøget på at erobre England". Til brug for et indledende hurtigt overblik er der før selve temaafsnittene en nyttig tidslinje med historiske højdepunkter fra vikingetiden. Ligeledes har bogen nyttige faktabokse, der fx fortæller, at det angelsaksiske "husband" stammer fra det nordiske "husbond".

Sammenlignelige oversigtsværker er Knud Erik Larsens Vikinger eller Vikingerne af Jens Pietras. Her skiller nærværende bog sig umiddelbart positivt ud.

Velfungerende opdateret og lettilgængeligt historisk oversigtsværk, der ikke mindst er oplagt til skoleopgaver, men som ellers har relativt bred appel.