Bøger / faglitteratur til børn / følebøger

Vilde dyr


Beskrivelse


Pegebog om vilde dyr.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2003

af

af

Bente Nielsen

d. 28. okt. 2003

Disse to små indbydende pegebøger giver de allermindste børn deres første oplysninger om henholdsvis otte bondegårdsdyr og otte vilde dyr. Bøgerne er ens opbygget, hvor hvert opslag på den ene side viser dyret og på den anden side viser et mindre barn. Teksten er meget kort og består af udsagn dels fra dyret dels fra barnet. Udsagnene handler om, hvad de hver især har, eller kan lide, eller kan gøre, og de relaterer sig til hinanden. Oplysningerne er relevante for aldersgruppen og kan give anledning til megen snak. Illustrationerne er fritskårne, vellignende farvefotos på hvid baggrund. Dyrene er oftest unger, og de er søde at kigge på. Børnene er forskellige af race og køn, og de er alle meget rene og yndige. Nogle af fotografierne er kraftigt beskåret, men dyrene er alle lette at genkende. Bondegårdsdyr handler om kyllinger, lam, gedekid, kalv, føl, ællinger, grise og gæslinger. Vilde dyr handler om elefant, giraf, papegøje, løve, isbjørn, abe, zebra og tiger. Bøgerne er udført af kraftigt, blankt pap. Det er et par udmærkede pegebøger, der nok skal blive brugt flittigt af de 1½-3-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2006

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 22. maj 2006

To små leporello-billedbøger der handler om hhv. vilde dyr og husdyr. De vilde dyr er eksotiske dyr som zebra, leopard og struds, men der har også sneget sig en mere bred artsbetegnelse som "fisk" ind. I husdyrbogen er der kendte dyr som ko, hest, hund, kat, høne og gris, men også en hejre har fundet vej ind i husdyrenes kreds. Begge bøger er udført i solidt pap, som virker som om den vil kunne klare målgruppens håndtering. De er skåret til, så den øverste kant følger hhv. den ko og den zebra der smykker forsiden. På forsiderne er der klæbet flere lag udstanset "følbart" pap, sådan at man på dyrene har kunnet indfælde hule, gennemsigtige plastikøjne med en lille "knap", der kan rasle rundt inden i. Desuden er koens og zebraens muler udført i blødt stof. Bagsiden gengiver de to dyrs bagdele. Illustrationerne i de to bøger er tegnet i en karikeret, tegneserieagtig og charmerende stil med genkendelige dyr og er holdt i glade, livlige farver. Hvert billede er forneden forsynet med en kort tekst. I vilde dyr i stilen: "Strudsen har fjer" og "Elefanten har tyk hud", mens husdyrbogen fokuserer på, hvad dyrene spiser: "Koen tygger græs" og "Hesten gumler hø". Bøgerne vil både kunne bruges til at stå foldet ud i randen af en barneseng eller en kravlegård, men kan med brug af teksten også fungere som pegebog for de lidt større, dvs. pegebogslæsere på omkring 1 1/2-2 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inger Søndergaard

d. 18. dec. 2018

4 'løft-flapperne' pegebøger om dyr med deres børn. Alle bøgerne er lavet af kraftigt pap og indeholder hver fire opslag med glansbilledagtige og smukke farvefotos af de forskellige dyr. Vedhvert opslag er venstresiden et billede af en gruppe dyr forsynet med en toliniet belærende tekst. På højresiden ses dyremoderen, og ved at løfte en stor solid firkantet flap opdager læserendyreungerne. I Bondegårds-dyr er valgt hest, ko, får og høne, og i denne bog er der god overensstemmelse mellem tekst og billede, og legen med at løfte flappen fungerer. I de øvrige 3 titler passerteksten ofte dårligt med billedmaterialet, og både forsideillustration og udvalget af dyr virker tilfældigt. De mindste bogkiggere (de 1-3-årige) er utroligt glade for 'løft flapperne' bøgerne, ogsom regel er de gode til ord- og begrebsindlæring. Desværre mangler denne serie den dynamik og overraskelse, som må forventes af sådanne bøger. Dog kan Bondegårds-dyr anbefales, hvis man har brugfor flere titler om depopulære dyr. Denne titel virker både holdbar og gennembearbejdet.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2016

af

af

Therese Bjerre Ekman

d. 7. juni 2016

4 pegebøger til de allermindste. Uden ord, men med fotografier af ting i hjemmet, vilde dyr, bondegårdsdyr og maskiner.

Pegebøger med tydelige fotografier af dyr og genstande. Layoutet er helt enkelt, der er et motiv på hver side og ingen ord, borter, flapper eller lignende. I "Vilde dyr" er det eksotiske dyr fra troperne og polerne der er afbildet. "Bondegårdsdyr" har dyr som hund, kat, gris, gås, ko og hest med, alle sammen fritgående. "Maskiner" handler om køretøjer, fx. landbrugsmaskiner, lastbil og motorcykel - og et enkelt passagerfly. I "Derhjemme" er der billeder af mad, legetøj og andre hverdagsting.

Udmærkede små pegebøger, som på grund af deres enkelhed egner sig til de allermindste børn, som er ved at lære deres første ord. Billederne er fine, især billederne af de vilde dyr, som har mange gode detaljer. Motiverne er velvalgte. Siderne er af kraftigt pap, og de er i det velkendte lille pegebogsformat.

Bøgerne minder i udtryk meget om serien med fx Dyr i zooBiler og Biler. De er bare endnu enklere, idet der slet ikke er tekst, og formatet er mindre. I øvrigt har de fleste andre pegebøger til de allermindste tegnede illustrationer i stedet for fotosBøgerne minder i udtryk meget om serien med fx Dyr i zoo og . De er bare endnu enklere, idet der slet ikke er tekst, og formatet er mindre. I øvrigt har de fleste andre pegebøger til de allermindste tegnede illustrationer i stedet for fotos.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2004

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 14. jan. 2004

Fire små fotografiske pegebøger for de mindste med dyr som motiver. De et delt op i Kæledyr, Skovdyr, Vilde dyr samt Bondegårdsdyr. Bøgerne er indbydende i kraftig karton og formatet lille og handy for målgruppen. Billedkvaliteten af dyrene er for de flestes vedkommende teknisk i orden uden at være fremragende. Bøgerne er tekstløse, men det vil bortset fra enkelte eksempler næppe volde den voksne de store problemer at identificere de i øvrigt velkendt dyr. I Vilde dyr vises dyrene typisk sammen med ungerne i deres naturlige element forskellige steder på kloden. Skal man kritisere noget kunne rækkefølgen godt være mere logisk evt. geografisk. I de øvrige titler er der ingen fast linie m.h.t. om det er mor og unge eller evt. ungen alene der vises, og i enkelte tilfælde kan man være i tvivl om det er den voksne eller ungen der er afbildet. Da billederne fylder hele opslaget er enkelte dyr vist midt i knækket. Trods disse indvendinger vil de fleste nok finde dem anvendelige til de mange dyreinteresserede børn mellem 2-3 år. Der findes i forvejen en del pegebøger om det populære emne. Disse placerer sig midt i feltet og kan supplere bestanden efter behov.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lene Kristiansen

d. 18. dec. 2018

Der mangler ide, talent, sammenhæng, hensigt og en klart defineret målgruppe i denne nye serie Viden om, - kort sagt alt hvad der skal til for at gøre en fagbilledbog / pegebog bare rimeliggod og anvendelig. Det er et sammensurium af oplysninger serveret uden mål og med. En bog om hjul, primært transportmidler af forskellig art, og tre bøger om dyr: sjove vilde og pudsige. Flere afdyrene går igen i de forskellige titler, og gennemskuelige er udvælgelseskriterierne ikke. Således er en gris både sjov og pudsig, en polarræv kun pudsig, en papegøje vild og en kongepingvin sjov.Og den medfølgende tekst hjælper ikke med til at få afklaret mysteriet. Ved alle dyr/hjul et spørgsmål / udsagn og et svar. Det kan enten være af faglig karakter: 'Hvem passer på lille mig?' (vedet billede af en gorillaunge), eller af den mere uforudsigelige slags, f.eks. til et billede af en hundehvalp i en brandspand: 'Uheldig hundehvalp!' ... med en undertekst der meddeler, athundehvalpe har hemmeligemadsteder. Denne har glemt, hvor hundekiksen er! Oplysninger uden nogen form for logisk fællesnævner. Lay-out konceptet er det samme, som vi har set i mange andre engelskefagbilledbøger. Et fotografi af objektet (nogle kraftigt beskåret), taget ud af enhver sammenhæng og sat på hvid baggrund. Bagsideteksten angiver målgruppen til at være mindre børn. Til dem er dermange bøger af en hel anden kvalitet.