Bøger / faglitteratur / erindringer

Vinter i Prag : en personlig rejse gennem krigens Europa 1937-1948


Beskrivelse


Madeleine Albright (f. 1937), tidligere amerikansk udenrigsminister, beretter om sin og familiens tid som europæiske flygtninge, der ender i USA. Albright fletter familiehistorien sammen med skildringen af Europas og specielt Tjekkoslovakiets historie og jødernes skæbne i tiden op til og under 2. verdenskrig.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2012

af

af

Sanne Caft

d. 7. nov. 2012

Her er bogen til den eftertænksomme og intellektuelle læser, der vil have en bog, der vækker eftertanke og sætter fokus på moralske og etiske problemer.

Madeleine Albright er tidligere udenrigsminister i USA og kommer fra en tjekkisk baggrund. Hun har skrevet sin families historie og væver den sammen med Europas historie op til, under og efter 2. verdenskrig. På den brun-gulnede forside titter en lille stump med æblekinder og i dobbeltradet uldjakke ud på læseren, mens der nedenunder marcherer en ubrudt række af tyske soldater med stålblik og hjælme. Det opsummerer perfekt dobbeltsiden i bogen, der på fornemste vis blander Albrights familiehistorie med 2. verdenskrigs politiske og militære begivenheder. Albright er en glimrende og vidende fortæller.

Der findes rigtig mange bøger om 2. verdenskrig og også mange, der blander en families historie med de storpolitiske begivenheder. Denne udmærker sig ved at være skrevet af en forfatter, der har et meget analytisk blik og ikke viger uden om svære afsløringer. Albright har tidligere skrevet biografien Madame Secretary, der handler om hendes tid som USA's udenrigsminister, hvor denne mere fokuserer på familien bagud i historien.

Velskrevet og vidende bog om en tjekkisk families trængsler under 2. verdenskrig, skrevet af den tidligere udenrigsminister. Anslaget er bredt og gør familiehistorien til mere ved at reflektere og behandle europæisk politik og historie fra tiden op til krigen og til den kolde krig.


Jyllands-posten

d. 4. dec. 2012

af

af

Mikael Busch

d. 4. dec. 2012


Berlingske tidende

d. 5. dec. 2012

af

af

Merete Reinholdt

d. 5. dec. 2012


Danske kommuner

Årg. 44, nr. 3 (2013)

af

af

Per B. Christensen

Årg. 44, nr. 3 (2013)


Kristeligt dagblad

d. 1. dec. 2012

af

af

Kristian Østergaard

d. 1. dec. 2012


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 197 (2013)

af

af

Hans-Henrik Christensen

Nr. 197 (2013)


Personalhistorisk tidsskrift

2013, nr. 1

af

af

Karin Lützen

2013, nr. 1