Bøger / faglitteratur til børn

Virkelighedens monstre


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 2020

af

af

Janne Møller Nielsen

d. 17. jan. 2020

Gå på jagt i bogen for at finde de allerfarligste og mest uhyrlige dyr. Selvlæsning fra ca. 10 år. Højtlæsning og bladrelæsning fra 7 år.

Bogen fortæller om dyr, der her præsenteres som "virkelighedens monstre", fordi de enten har et frygtindgydende udseende, er farlige for mennesker eller måske begge dele. Dyrene er inddelt i otte kategorier: spindlere, insekter, padder, krybdyr, pattedyr, fugle, fisk og havdyr. Hvert dyr omtales på et dobbelt opslag efter samme mønster. På venstre side er et tegnet udsnit af dyret vist på et kort, der minder om de klassiske bilspilskort. Her angives dyrets navn, forsvars-/angrebsevner, og hvor højt dyret scorer på en 10-trinsskala inden for kategorierne: "Monsterudseende" og "Farlig for mennesker". Højre side viser en stregtegning af dyret i fuld figur sammen med en kortere tekst og oplysninger om levested, størrelse og føde.

Flot bog i lækker kvalitet, der tiltrækker læsere med sit tema og de ret frygtindgydende illustrationer. Teksten er ikke let at læse, men den er overskuelig, og læsere, som endnu ikke kan læse teksten selv, vil kunne afkode illustrationer, faktaoplysninger og ikke mindst scoren for de enkelte dyr. Det er en smagssag, om man køber præmissen om at opdele dyr i kategorier som klamme, nuttede, monstrøse osv., men det skal retfærdigvis siges, at indledningen fremhæver, at også grimme og farlige dyr er vigtige for naturen.

I Sebastian Kleins serie om 100 dyr kan man læse mere - se fx Verdens 100 farligste dyr.