Bøger / faglitteratur

Visuel kultur : viden, liv, politik


Beskrivelse


Introduktion til kunsthistoriens vidensorganisering og refleksion over hvad kunsthistorisk og humanistisk faglighed dækker.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 19. okt. 2009

Vil tiltrække akademisk orienterede læsere, og har som antologi på tværs af traditionelle discipliner tanke-godter fra så forskellige områder indenfor humaniora og samfundsvidenskab som kunsthistorie, medievidenskab, pædagogik og sociologi. Opgavebrug fx billedkunst på mindst godt gymnasieniveau og mest til videregående studier.

At vi lever i en visuel kultur vil nok de færreste benægte. Og netop den mangefacetterede visuelle kultur er omdrejningspunkt i denne antologi på akademisk niveau. Antologiens redaktører er Helene Illeris og Hans Dam Christensen. Redaktør-duoen skriver introduktionen, hvor de bl.a. redegør for "Visuel kultur-forskning i Danmark". Om bogens formål lyder det: "Bogens overordnede formål er at vise, hvordan det visuelle skærer sig ind i mange forskellige lag af historien, kultur og samfund". Efterfølgende 25 kapitler samlet under 3 overskrifter: "Visuel viden", "Visuelt liv" og "Visuel politik". De 25 kapitler er skrevet af forskere fra forskellige områder, fx sociologi, pædagogik, kunsthistorie og medievidenskab. I et kapitel skriver redaktøren Helene Illeris bl.a. under den interessante overskrift "Beyonce eller Bollywood?" Under "Visuel politik" skriver Bodil Stavning Thomsen om en uhyggelig del af vores visuelle politik: "Abu Ghraib, real-time transmissioner og netværk".

En sammenlignelig akademisk antologi er Det æstetiske og det politiske også fra 2009.

Relativ smal målgruppe, dog brugbar til billedkunst fra og med godt gymnasieniveau.Informationer og udgaver