Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vitello går med kniv


Beskrivelse


Da Vitello ser en film om en hård negl der går med kniv, vil han selv være en hård negl med kniv. Bevæbnet med mors smørekniv begiver han sig rundt i kvarteret, og han får brug for at løbe meget stærkt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2008

af

af

Ulla Møller

d. 3. nov. 2008

For drengebørn i alderen 5-8 år, der kan spejle sig i Vitello. Måske kender de ham fra tidligere bøger, ellers kan de trygt begynde her. Forfatternavnet garanterer kvaliteten, så Vitello behøver ikke megen formidling.

Det vellykkede samarbejde mellem forfatter og illustrator er nyt og begyndt med bøgerne om Vitello. Aakeson har et stort forfatterskab for børn og unge bag sig, Bojesen er tegner ved Jyllands-Posten, men har bl.a. illustreret Fino Badino Badulle, 2007. Den løse, let karikerede streg, hvor han leger med perspektiv og skæve vinkler hæver sammen med tekstens dæmpede humor fortællingerne om drengen fra rækkehuset ved Ringvejen over det hverdagsagtige. Her i femte og sjette bog er Vitello inspireret af medierne. En fjernsynsudsendelse om en dreng der er blevet rig sætter gang i drømmen om at skabe en formue. Det går ud over naboens georginer og bringer ikke Vitello nærmere millionen. Da han ser en film om en hård negl der går med kniv, vil Vitello også være hård og gå med kniv. Bevæbnet med mors smørekniv begiver han sig ud i kvarteret. I begge bøger får han brug for at løbe meget stærkt hjem til mor.

Vitello ligner mange andre af børnelitteraturens dejlige drengeskikkelser. Der er lidt Emil fra Lønneberg, lidt Tzatziki og en hel del Afons Åberg over ham. Han er også helt sin egen, han er dansk og han ligner sine jævnaldrende.

En dejlig serie der tager smådrenge der kan selv og vil selv på kornet. Min medlektør, en dreng på 7 år, kluklo under hele oplæsningen.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2019

af

af

Ingelise Blom Hansen

d. 24. jan. 2019

Vitello har set en film om en barsk fyr med en kniv. Nu vil Vitello også gå med kniv og være barsk. Men mor blander sig, så ham må nøjes med en lille kniv til smør. Det er nemt at være sej, indtil Vitello møder en stor og bidsk hund, som har et hul i hækken. For 7-9-årige.

Vitello går med knivDrengen de kaldte Vitello udkom første gang i 2008. Denne udgave er læsebearbejdet af Cecilie Bogh. Teksten er forkortet, der er udeladelser af fx lange adjektiver som "irriterende" og andre tekstdele. Indholdet følger og er tro mod originaludgaven, og sprogtonen er bibeholdt. Niels Bo Bojesens illustrationer er genbrugt og er præcis de samme. Bogens format er en anelse mindre end i den originale udgave, men stadig i hardback cover. Tidligere er Drengen de kaldte Vitello udkommet i en læs selv udgave med en lix på 17. Denne nye udgave af "" i serien "læs løs 5" har en lix på 8. Der vil kommer andre titler fx "Vitello napper en kat" i serien "Læs løs 5"Vitello går med kniv udkom første gang i 2008. Denne udgave er læsebearbejdet af Cecilie Bogh. Teksten er forkortet, der er udeladelser af fx lange adjektiver som "irriterende" og andre tekstdele. Indholdet følger og er tro mod originaludgaven, og sprogtonen er bibeholdt. Niels Bo Bojesens illustrationer er genbrugt og er præcis de samme. Bogens format er en anelse mindre end i den originale udgave, men stadig i hardback cover. Tidligere er udkommet i en læs selv udgave med en lix på 17. Denne nye udgave af "Vitello går med kniv" i serien "læs løs 5" har en lix på 8. Der vil kommer andre titler fx "Vitello napper en kat" i serien "Læs løs 5".

En vellykket læsepædagogisk omskrivning af "Vitello går med kniv". Rigtig mange børn har fået læst Vitello-bøgerne højt. Børnene vil kunne genkende illustrationerne og få fornøjelse af selv at læse fortællingen. Jeg vil håbe, at børnene også vil stifte bekendtskab med den oprindelige fortælling, så de får hele Vitellos univers med.

Om andre drenge kan man læse historierne om Villads fra Valby. De er også udkommet i læsebearbejdede titler fx Villads fra Valby bliver bange.