Bøger / faglitteratur / bibliografier

Vladimir Lenin


Beskrivelse


Om Lenins (1870-1924) tanker og teorier vedrørende revolution, stat, imperialisme, kapitalisme og proletariat.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 30. okt. 2017

I serien "Statskundskabens klassikere" er her en biografi om den sovjetiske statsleder Vladimir Lenin (1870-1924). For dig som læser biografier om politikere på akademisk niveau.

"Vladimir Iljitj Uljanov (fra 1902 kendt som Lenin) blev den førende skikkelse i den russiske revolution og Sovjetunionens første år samt teoretisk og praktisk vejviser for kommunistiske og antiimperialistiske bevægelser verden over." Sådan starter kapitlet "Liv og værk" i denne biografi som har 7 hovedkapitler. Kapitlerne har overskrifterne: "Liv og værk", "Lenin som politisk teoretiker", "Revolution", "Parti", "Stat", "Imperialisme" og Efterliv". I sidstnævnte kapitel spørger Bertel Nygaard bl.a.: "Er Lenin aktuel". Selve biografien om Lenin, hans tanker og hans betydning, udgør bogens første 100 sider. Bogens resterende sider rummer et udvalg af Lenins egne tekster. Det er fx "Om arbejderbevægelsens forening med socialismen", "Om proletariatets diktatur og kommunismen" og "Om nationernes selvbestemmelsesret". Bertel Nygaard er lektor, ph.d. ved Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet. Han har fx også skrevet Det røde spøgelse.

Akademisk vægtig biografi, der er svær at læse, hvis man ikke lige kan hitte de marxistiske grundbegreber frem af hukommelsen.

En traditionel biografi om LeninNiklas Luhmann er fx . I samme forlagsserie findes fx Niklas LuhmannEn traditionel biografi om Lenin er fx Lenin. I samme forlagsserie findes fx .


Information

d. 9. dec. 2017

af

af

Franke Bech Lassen

d. 9. dec. 2017