Bøger / faglitteratur

Vore to haver : havebreve fra hele året


Beskrivelse


Forfatteren og højskoleforstanderen Bjarne Nielsen Brovst (f.1947) fortæller om sine oplevelser med sine to haver: En frodig engelsk have ved Rude Strand i Østjylland og en forblæst skovhave i Nordjylland.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. maj 2011

af

af

Kirsten Emdal

d. 30. maj 2011

Denne samling af havebreve henvender sig især til haveelskere og til læsere af forfatterens mange andre bøger.

Bjarne Nielsen Brovst er kendt som forfatter af talrige bøger og foredragsholder. Denne bog er en slags havekalender/dagbog fra hans to haver - en ved Århusbugten, som er en gammel engelsk have, og en ved Jammerbugten, som er en slags skovhave. Forfatteren har hver 14. dag skrevet havebreve til Kristeligt dagblad, og dette er hans anden bog med samlinger af disse havebreve. Den første Havebreve fra hele året udkom i 2004. Bogen indeholder 1-3 havebreve fra hver måned i knap tre år, og hvert af havebrevene er illustreret med tegninger af Kræsten Krum Byskov. Man får tips og ideer til havearbejdet samtidig med, at man får et indblik i forfatterens liv og glæde ved havearbejdet. Bogen rummer også enkelte opskrifter og henvisninger til gode bøger om relevante emner. Da vi får hans haveerindringer/tips igennem flere år, er der - måske i sagens natur - flere gentagelser af begivenheder og gøremål.

Der er mange, som har udgivet sådanne havekalendere. Af nyere kan nævnes Wennebergs Morgenfruer og løjtnantshjerter, 2. udgave, 2008, Smiths Havefryd, 2. udgave, 2008 og Kronborgs Med jord og hjerte, 2006, som alle har mere karakter af brugsbøger med registre og udførlige vejledninger.

Det er en hyggelig bog, som bærer præg af forfatterens glæde ved sin have. Men for mig virker havebrevene bedre i små doser i avisen end som 68 breve samlet i en bog.